Cauta

„Farmacia” verde

Urzica, stevia, papadia, leurda, primele verdeturi ale sezonului, iesite cu putere si curaj din chiar mustul zapezii, au inceput deja sa apara pe tarabele din piete si sunt incarcate de minerale si vitamine, ca niste farmacii bine aprovizionate.

Sunt plante nepretentioase, nu au nevoie de ingrijirea omului, care apar in flora spontana, pe dealuri, la margine de padure sau pe malul apelor, in zone ferite de poluare. Si de aceea sunt pretioase si trebuie folosite pentru regenerarea organismului, asta fiindu-le menirea. Aceste verdeturi si inca multe altele nu trebuie ocolite acum, la inceput de primavara, când organismul trebuie reenergizat si detoxifiat ca sa-si recapete supletea si pofta de viata.

Urzicile contin clorofila, saruri de calciu, magneziu si fier si vitaminele A, B2 si K. Sub forma de infuzie sau preparate, urzicile sunt recomandate la tratarea gastritelor, in caz de hipertensiune, arterita si alte afectiuni vasculare. Sucul din frunze de urzici proaspete, bine spalate si uscate, si date prin storcatorul de fructe se recomanda in caz de anemie, carenta de minerale si alergie. O cura de doua, trei saptamâni de urzici, sub forma de infuzie, suc sau in mâncare se recomanda oricarei persoane care doreste sa-si detoxifice organismul si sa-l pregateasca pentru primavara care abia a inceput.

Stevia are frunze lungi si creste peste tot pe unde pamântul este umed. Este bogata in saruri de potasiu, calciu, fier si magneziu si contine multa vitamina C. Datorita acidului crisofanic din compozitie, stevia este recunoscuta, mai ales, pentru efectul sau laxativ.

Ca diuretic, depurativ si laxativ, in caz de constipatie cronica, se foloseste maceratul din frunze de stevie proaspete. Se pun la macerat, pentru 24 de ore, 20, 30 de grame de frunze de stevie, taiate marunt, intr-un litru de apa. Se strecoara si se beau, pe parcursul zilei, doua, trei cani, incalzit sau la temperatura camerei. Stevia se foloseste la ciorbele de verdeturi care se fac, mai ales, primavara.

Papadia, desi are un aspect banal si adesea-i ironizata, este cel mai bun purificator natural. In scop terapeutic se foloseste planta intreaga. Contine potasiu, sodiu, calciu, fosfor si fier. Frunzele de papadie contin vitaminele B, C, D si vitamina A in cantitate mai mare decât morcovii. Primavara, când frunzele sunt fragede, se recomanda oricui, o cura de papadie, frunzele spalate si taiate marunt, adaugate in salata verde.

Leurda este prima planta pe care o manânca ursul când iese din hibernare, de aceea se mai numeste si usturoiul ursului sau usturoi salbatic. Leurda are aceleasi proprietati ca si usturoiul: antiviral si antibacterian, detoxifica, curata venele de grasimi. Frunzele de leurda pot fi consumate atât in salate, cât si in mâncaruri, ca si usturoiul. Sucul de leurda ajuta la stimularea sistemului imunitar si combate astenia de primavara.

Ultimele stiri

  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Un incendiu care a izbucnit la Piaţa Rahova a blocat circulaţia în Bucureşti! A luat foc un magazin Economat (VIDEO)
  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Exit mobile version