Cauta

Cum sa te feresti de abuzurile bancilor

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat in februarie 344 de sucursale bancare si a aplicat 101 amenzi contraventionale, in valoare totala de 1,664 milioane lei si a dat 103 avertismente. Totodata, ANPC a dispus remedierea deficientelor constatate si aducerea la conformitate a contractelor de credit, in termen de 15 zile.

Inspectorii ANPC au constatat ca foarte multe banci au nereguli in ceea ce priveste informatiile precontractuale, in care ar trebui specificate clar datele cu privire la termenele in care un credit poate fi raportat la Biroul de Credit si poate intra in executare. Mai mult, reprezentantii ANPC au observat, printre alte nereguli, ca sumele totale din informatiile precontractuale nu coincideau cu cele din contractul de credit incheiat, iar suma totala din contractul de credit pe care consumatorul trebuie sa o achite la terminarea creditului (care este inscrisa in contract) nu coincidea cu suma totala inscrisa in graficul de rambursare.

*Ce trebuie sa stii când ai un credit*

In primul rând, verifica cu atentie informatiile din formularul ”Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori“, in special cele legate de costurile creditului.

Cere apoi un exemplar al contractului si o simulare de costuri, deoarece banca are obligatia de a emite un grafic de rambursare cu rate egale si un grafic de rambursare cu rate descrescatoare, iar tu ai dreptul de a alege modalitatea de rambursare.

Citeste cu mare atentie contractul, in special costurile totale ale creditului, clauzele contractuale, drepturile si obligatiile partilor, termenele de plata, comisioanele, dobânda penalizatoare, comisioanele aferente contului curent prin intermediul caruia se deruleaza creditul.

In cazul creditelor imobiliare, nu plati avansul pentru cumpararea unei locuinte pâna nu ti se acorda creditul solicitat.

In plus, la terminarea contractului de credit, banca are obligatia de a-ti oferi gratuit, din oficiu, un document care atesta faptul ca au fost stinse toate obligatiile dintre parti.

Nu uita sa te asiguri ca orice alte obligatii financiare sunt lamurite, pentru a nu descoperi ulterior ca esti inregistrat la Biroul de Credit pentru datorii neplatite.

Andrei Ispas

Ultimele stiri

  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Exit mobile version