Cauta

Timbrul verde, „capusa“ de zeci de milioane de euro

Timbrul verde te costa doar câtiva lei in plus când cumperi un televizor, laptop, frigider, practic orice intra in priza. Il platesti si dormi linistit. Dar te-ai intrebat vreodata ce se intâmpla cu banii tai? Cât de multi se strâng, cine ii controleaza si, cel mai important – intr-adevar se cheltuie pentru reciclare?

O ancheta realizata in premiera pe acest subiect, de catre DailyBusiness.ro, dezvaluie numeroase semne de intrebare si acuzatii dure de escrocherie. Potrivit anchetei, din taxa pusa pe fiecare obiect electrocasnic comercializat se aduna in fiecare an o suma de aproximativ 15 – 20 de milioane de euro. Valoarea este confirmata de mai multe companii implicate direct in sistem. Unanimitatea insa se incheie brusc când ajungem la intrebarea „ce se intâmpla cu banii?”. „Sistem-capusa”, „Prima privatizare a taxelor din istorie” sau „Vizibil imoral” sunt doar câteva dintre acuzatiile care se aduc intregului sistem de colectare si de gestionare a taxei verzi, de catre multi jucatori din piata electrocasnicelor.

*”Asta nu e reciclare, ci colectare de bani”*

Unul dintre cei mai vocali contestatari ai sistemului „timbrului verde” este Virgiliu Raducanu, actionarul principal al Romsoft, firma care detine lantul de magazine Depozitul de Calculatoare. „Au facut prima privatizare a taxelor din istorie”, spune Raducanu pentru sursa citata. „Sistemul de colectare a taxelor a fost transferat unei structuri private”. Ba mai mult, el spune ca reciclarea este un sistem lucrativ, care atunci când tragi linie aduce bani, nu consuma, deci asocierea unei taxe sub forma de timbru verde este total nejustificata. „Sistemul e ilegal, vizibil imoral si criminal la adresa românilor. E un sistem-capusa si mult mai mult de atât”, spune Raducanu. „Au inventat o taxa privata”, sustine si Dan Antonescu, proprietarul firmei bucurestene de servicii IT&C Digitronix. Cine sunt „ei”? Atât Raducanu, cât si Antonescu, se refera la Ecotic, prima asociatie de gestionare a banilor pentru reciclare aparuta in România, la putin timp dupa introducerea legislatiei aferente, la finalul anilor ’90. „Aparând legislatia asta, Ecotic s-au gândita sa-si faca o afacere care nu e reciclare, ci colectare de bani”, acuza Antonescu. Ecotic nu este singura organizatie de gestiune colectiva a sumelor destinate reciclarii. Alte asociatii, aparute ulterior, sunt Rorec, Recolamp sau Environ. (A.I.)

Ultimele stiri

  • Mega 2024, în România. Von der Leyen, contestată la Bucureşti!
  • Tragedie în ziua de Florii 2024, la Mamaia: un bărbat de 50 de ani s-a înecat în mare!
  • Scriitorul Nicolae Iliescu va fi înmormântat marți, la Cimitirul Străulești 2
  • Telefonul tău te ascultă în timp ce vorbeşti cu apropiaţii, iar informaţiile ajung în online. Iată cum dezactivezi „funcţia-spion”!
  • Afacerile care pun, de azi, lacătul pe uşă. Legea intră în vigoare!
  • FCSB este noua campioană a României
  • Horoscop de Florii – duminică, 28 aprilie 2024. Nativii caută să se liniştească, dar vor întâmpina probleme
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Drogul „neobișnuit de puternic” care a băgat Anglia în alertă. Un om a murit, iar alți opt sunt la spital
  • A 12-a arestare în cazul atentatului de la Moscova
  • Exit mobile version