Cauta

Urmatoarea transa de la FMI s-ar putea sa nu mai vina

România va trece peste sarbatorile de iarna fara urmatoarea transa de la FMI, de 900 milioane de euro. Banii ar urma sa intre in vistieria statului cel devreme in luna ianuarie a anului 2011. Dar, surse din piata bancara ne-au declarat ca exista sansa ca banii sa intârzie si câteva luni. Miza? Bancile straine din România.

Declaratia reprezentantului FMI pentru România, Jeffrey Franks, cum ca Fondul nu ne va da urmatoarea transa daca se aproba Ordonanta 50 privind contractele de credit pentru consumatori, a pus pe gânduri multa lume. “FMI isi depaseste cu mult atributiile când impune asemenea conditii”, ne-a declarat recent analistul economic Niels Schnecker. Coincidenta sau nu, valoarea urmatoarei transe (900 de milioane de euro) coincide cu impactul pe care l-ar avea asupra sistemului bancar aplicarea Ordonantei 50/2010, adica o paguba in valoare tot de 900 milioane euro. “Grosul banilor pe care ii fac bancile vin din doua mari surse: creditele acordate marilor companii multinationale si creditele acordate statului român. Prin intârzierea transei, FMI ar mai da o firimitura bancilor comerciale din România care profita oricum din plin de imprumuturile pe care le acorda statului român pentru platile pensiilor, salariilor dar si ale altor cheltuieli administrative. Oricum, situatia este mult mai complicata decât pare, dar simplist vorbind, bancile comerciale ar avea numai de profitat daca imprumutul de la FMI ar intârzia”, ne-au declarat surse din piata bancara.

*Datori vânduti*

De ce cele 900 de milioane de euro – valoarea transei de la FMI – sunt considerate “o firimitura”? Din simplul motiv ca, la fel ca in acest an, si in 2011 statul va trebui sa imprumute peste un miliard de euro lunar. Iar mare parte a banilor vor fi obtinuti, ca si pâna acum, din imprumuturi de la bancile comerciale.
La ce sunt folositi banii? In primul rând, pentru plata pensiilor, salariilor si a indemnizatiilor de stat, iar in al doilea rând pentru a plati datoriile pe care le-am acumulat de la FMI in transele anterioare.
In acest moment, datoria totala a României este de circa 90 de miliarde de euro. Si in conditiile in care din acest moment nu am mai lua nici un imprumut, tot ne-ar lua aproximativ 40 de ani sa scapam de toata datoria.

Ion Bogdan

Ultimele stiri

  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Exit mobile version