Cauta

Analistul economic Ilie Serbanescu: “Scaderea cotei unice, o prostie”

Se spune ca România are unul dintre cele mai inalte niveluri de impozitare din Uniunea Europeana sau chiar din lume. Mai intii, statul ia contributiile sociale pentru pensii, somaj, accidente, sanatate si altele in procent de aproximativ 30%. Din ce ramine, statul mai ia 16% impozit pe salarii.

Recent, membrii Comisiei pentru buget si finante din Senat au aprobat, in unanimitate, scaderea cotei unice pentru impozitul pe venit de la 16% la 10%. Potrivit senatorilor, aceasta masura ar urma sa incurajeze investitiile in România. Mai ales acum cind multi oameni de afaceri straini dar si români se inghesuie sa-si deschida afaceri in Ungaria sau Bulgaria care au cote de impozitare de doar 10%. Ceea ce nu inteleg autoritatile române este ca nu nivelul cotei de impozitare este problema. Ultimele statistici arata ca România se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste rata efectiva de colectare a impozitului pe venit, cu incasari la nivelul de 6% fata de rata legala de 16%. Concret, la o cota unica de 16%, fiscul a reusit sa colecteze in anii 2006 – 2008 impozit pe profit la un nivel de numai 6%.

*“Cea mai minunata evaziune fiscala”*

In privinta scaderii cotei unice de la 16 la 10% analistul economic Ilie Serbanescu crede ca “asa ceva e nerealist. Pentru ca si asa bugetul se tiriie. Asta e o poveste cu lasa dom’le ca daca o scadem aduce mai mult. Si asa nu ne incadram in tinta de deficit cu FMI. Daca se scade cota de impozitare va fi si mai rau. Aceasta scadere pur si simplu nu e realista oricind s-ar fi realizat ea. Ce vreau sa spun e ca in România impozitarea nu este impovaratoare deloc. Hiba este in alta parte, nu in sistemul de impozitare. Hiba este modelul economic saracit de capitalul strain in România. Un model de consum fara productie. Sa fie clar! Restul sint povesti. E un model care chiar daca are crestere, produce si mai multe hibe decit are acum. Si asta nu duce decit la adincirea prapastiei. In concluzie, scaderea cotei unice e o prostie”. In opinia analistului, in România cea mai mare problema este colectarea taxelor si impozitelor. “Ca statul nu colecteaza la buget cit colecteaza cei din alte tari cu o fiscalitate similara, asta e altceva. Ţarile «normale» string 40% din PIB la buget. Noi nu reusim sa stringem decit 30%. Putem sa spunem ca avem cea mai minunata evaziune fiscala si in nici un caz o fiscalitate impovaratoare”, conchide Serbanescu.

Bogdan Panturu

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version