Cauta

Inca 4 milioane euro pe un act aditional

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice – Transelectrica SA este una dintre companiile cu capital majoritar de stat (70%), care, dupa chiar declaratiile directorului general, Adrian Baicusi, se afla inca in “recesiune”. In primul semestru al acestui an, spune tot directorul Transelectrica, “am avut un blocaj financiar in zona de energie”.

Cu toate acestea, la Transelectrica nu se poate spune ca s-a strins cureaua in ceea ce priveste achizitiile. Ba chiar unele contracte mai vechi ale companiei au “primit” acte aditionale, spre bucuria beneficiarilor acestor contracte: Helinick SRL, UTI Group si Polystart IMPEX. Adrian Baicusi, actualul director general al Transelectrica SA, declara in urma cu aproximativ un an de zile ca va reevalua situatia cheltuielilor companiei. Mai mult, atragea atentia ca unele achizitii de servicii si utilitati parafate de fostul director, Stelian Gal, nu sint chiar atit de rentabile, facind referire directa la contractul din iunie 2008, incheiat intre Transelectrica si consortiul de firme format din UTI Systems, Helinick SRL si Polystart IMPEX, pentru achizitia unor sisteme integrate de securitate in statiile electrice ale companiei. „Daca da unul cu o bomba, s-a terminat cu statia. Mai simplu era sa punem sirma deasupra gardului”, spunea, la acea vreme, Adrian Baicusi. Practic, noul director al Transelectrica (fost manager in cadrul Siemens România) dadea un semnal clar ca va schimba viziunea sau strategia companiei si ca va limita o serie de cheltuieli, mai ales ca se manifesta din plin si criza economica. Ceea ce a urmat a infirmat, insa, abordarea initiala a lui Adrian Baicusi.

*Contract vechi, din 2008*

Istoria recenta a achizitiilor de anvergura ale Transelectrica incepe in anul 2008, cind un consortiu format din UTI Systems, Helinick SRL si Polystart IMPEX a cistigat o licitatie pentru furnizarea de servicii si echipamente de securitate (sisteme electronice de alerta si supraveghere). Valoarea contractului a fost la acea data de 68,7 milioane de lei. Daca ar fi sa judecam contractul dupa declaratiile initiale facute de Adrian Baicusi la numirea in functie, se poate deduce doar nemultumire din partea reprezentantului companiei de stat pentru cheltuielile facute cu girul predecesorului sau. Insa, surpriza, pe 28 aprilie anul acesta, Transelectrica atribuia companiei Helinick SRL inca un contract… De fapt, este vorba despre un act aditional la contractul initial prin care in conturile Helinick intra suma de aproape 16,5 milioane lei (aproximativ 4 milioane de euro) pentru implementarea “sistemului integrat de securitate in statiile electrice”. Trebuie precizat faptul ca nu este vorba despre vreo ilegalitate, avind in vedere ca legea permite prelungirea contractelor prin acte aditionale, insa in acest context declaratiile din 2009 ale lui Adrian Baicusi, privind reducerea cheltuielilor, nu-si mai au rostul.

*Transelectrica despre actul aditional*

“In anul 2010, in urma reevealuarii conditiilor de risc ale obiectivelor, precum si la recomandarea autoritatilor cu atributiuni privind avizarea sistemelor antiefractie, a fost incheiat un act aditional, in conditiile respectarii legislatiei in domeniul achizitiilor publice, si anume art. 252, literele e si j, si a principiilor din art. 2 alin (2) din OUG 34/2006.”

Ultimele stiri

  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Exit mobile version