Cauta

Big Brother, cu ochii in laptopuri si geamantane

Dai jos muzica si filme de pe internet? Nu ai bani de produse de firma si te multumesti cu copii chinezesti? Ghinion… Daca vrei sa pleci din tara cu laptopul pe care ai filme sau muzica pirat si daca geanta in care tii laptopul e un Louis Vuitton contrafacut risti ca vamesii sa ti le confiste pe amindoua. Si asta pentru ca negociatori din Statele Unite, Uniunea Europeana si alte noua tari, au anuntat ca, in septembrie, vor sa finalizeze o rezolutie care sa reduca drastic comertul de bunuri contrafacute sau piratate.

*Posibil scenariu*

In principiu este vorba de introducerea unor verificari suplimentare la vama, printre care si aceea a continutului de pe laptopurile care trec prin vama. Adica, vrei sa pleci in vacanta in Grecia, sa zicem. Vamesul vede ca ai calculatorul la tine si iti cere sa-l pornesti. Daca gaseste pe hard-disk muzica sau filme piratate, va avea dreptul sa-ti confiste masinaria. Mai mult, vei raspunde si penal pentru dorinta ta de a asculta muzica sau a vedea filme in vacanta. Problema e ca poate tu ai muzica sau filmele originale acasa si pur si simplu doar le-ai copiat pe laptop. Teoretic ar trebui sa te cari cu toate DVD-urile sau CD-urile cu tine, lucru incomod daca nu imposibil.
De altfel, mai multe voci din UE reclama faptul ca aceasta este inca o propunere controversata care se bate cap in cap cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

*Stop pierderilor cu orice pret*

SUA dar si unele tari membre ale UE au promis ca vor face public textul final al pactului “Anti-Counterfeiting Trade Agreement” pina in luna septembrie spre a fi consultat de cei interesati. Intre timp, reprezentantii industriei americane de entertainment au declarat ca pierd anual in jur de 16 miliarde de dolari din cauza versiunilor piratate vindute in intreaga lume provenite in special din China. In privinta comertului mondial de bunuri contrafacute, acesta este estimat la 200 de miliarde de dolari anual. Cu alte cuvinte, este pe cale sa inceapa o batalie la cimp deschis impotriva produselor piratate sau contrafacute oricare ar fi ele: muzica, software, alimente, haine, produse electronice si altele. Oricum, sint voci care sustin faptul ca intelegerea le va permite vamesilor sa confiste inclusiv medicamente generice sau bauturi alcoolice care nu sint patentate in UE sau SUA, ceea ce ar veni in flagranta contradictie cu dreptul la libera circulatie. Pentru ca aici nu e vorba de comert ci de un om care o cutie de medicamente sau o sticla de bautura nerecunoscute oficial, nu neaparat piratate.

*Contradictii*

Intr-o prima faza, declaratia comuna asigura ca tratatul „nu va impiedica tranzitul transfrontalier de medicamente generice legitime” si ”nu va obliga autoritatile de frontiera sa caute in bagajul calatorilor sau pe device-urile lor personale pentru materiale frauduloase”. Dar, in acelasi timp, se asteapta ca intelegerea sa le dea mina libera oficialilor de la vamele tarilor participante sa ridice bunuri contrafacute fara o cerere expresa a detinatorilor drepturilor originale si fara o hotarire judecatoreasca.

Ion Bogdan

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version