Cauta

Investim in aur pe timp de criza?

In vremuri economice tulburi, precum cele pe care le traim, aurul pare a fi cea mai sigura investitie posibila. De altfel, o serie de analisti sint destul de convingatori atunci cind spun “cumparati aur”, bazindu-se pe estimari de crestere a pretului metalului galben. Cit de sigura este, in aceste vremuri, investitia in aur? Exista si voci care afirma ca ar fi timpul sa va ginditi de doua ori inainte sa bagati banii in asa ceva.

*Apreciere naucitoare…*

De la inceputul acestui an si pina acum, pretul aurului a crescut semnificativ, cu 30%. De asemenea, daca luam in calcul evolutia cotatiei internationale a aurului din ultimele 12 luni ajungem la concluzia ca metalul pretios se vinde acum cu 50% mai scump.
Aurul a atins pe pietele internationale un nivel istoric, de 1.265 de dolari uncia. Randamentul este de aproape zece ori mai mare decit al celor mai profitabile depozite bancare. Cu alte cuvinte, majoritatea specialistilor spun ca este profitabil sa mizam in continuare pe aur pentru ca metalul pretios ar putea ajunge la 1.400 de dolari/uncia. Cei mai optimisti din acest punct de vedere par a fi analistii Erste Bank. Ei estimeaza ca pretul aurului ar putea ajunge la 2.300 de dolari /uncie in 2012. Mai pe româneste, cine investeste acum in metalul pretios ar putea obtine un profit excelent daca va sti cind sa vinda. Exista riscuri? Din pacate, da.

*…sau supraevaluare?*

Ce se intimpla in aceste momente cu valoarea aurului este ceva normal. Aproape permanent in istorie, in vremuri de criza financiara, valoarea aurului a crescut semnificativ. Insa, asa cum se apreciaza, aurul poate sa si cada si sa-i ia prin surprindere pe cei care au “pariat” pe astfel de investitie.
Acum, aurul pare deja supraevaluat si, din pacate, nimeni nu poate anticipa o eventuala corectie a pretului. Exista pe piata inclusiv voci care afirma ca ar trebui ca pina la o stabilizare macar partiala a pietelor, care ar putea avea loc chiar in aceasta toamna, investitorii sa fie cumpatati cu astfel de investitii.
Chiar daca exista vorba ca “daca nu risti, nu cistigi”. Pentru ca unii ar putea risca prea mult si ar putea pierde enorm.

Ultimele stiri

  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Accident grav pe DN2: șase persoane rănite/Trei mașini implicate în coliziune
  • Lumini și umbre
  • Exit mobile version