Cauta

România da cu piciorul fondurilor UE

“România iroseste sansa de a atrage fonduri europene, desi redresarea economica intirzie si criza a redus mult investitiile straine”, se arata intr-un studiu realizat de compania de audit si consultanta KPMG. Cum si de ce “iroseste” România zeci si sute de milioane de euro acum, in vremuri de criza nu putem stii, dar banuim motivele.

*Codasi pe linie*

Normal ar fi ca in conditii de criza România sa profite de sumele considerabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana prin fondurile nerambursabile acordate pentru perioada
2007-2013.
“Cu toate acestea, ultimul sondaj anual efectuat de firmele membre ale KPMG din regiune, arata ca in România rata de absorbtie a fondurilor europene este mai mica decit in alte tari din Europa Centrala si de Est in multe sectoare”.
Din studiul KPMG aflam ca România are inca o rata scazuta de absorbtie a fondurilor in domeniul transporturilor, energiei si asistentei tehnice.

*Dezinteres “firesc”*

Adevarul este ca, datorita conditilor dure prin verificarea la singe a folosirii banilor europeni, foarte putini sint interesati de utilizarea acestor fonduri. In plus, cei interesati dau vina pe birocratie si procedurile foarte greoaie in accesarea acestor fonduri. Mai intii, este necesara faza de pregatire a proiectelor de investitii care poate dura si un an. Apoi, necesitatea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice si documentatiilor de executie care necesita iarasi mult timp, autoritatile locale avind obligatia de a contracta serviciile de intocmire a acestora prin proceduri de licitatie, in baza Legii achizitiilor publice.

*Licitatii cu cintec*

Tocmai in licitatii sta marea problema. Pentru ca, atunci cind se ajunge la licitatii este binecunoscut faptul ca, de obicei clientela politica este cea care “cistiga”. Iar investitorii onesti stiu asta si prefera sa nu mai acceseze nici un fond european. Ce spunea presedintele Basescu deunazi? “Apreciez necesara transparentizarea modului de organizare a licitatiilor”. Probabil ca a inteles ca ar trebui sa acorde prioritate maxima utilizarii eficiente a fondurilor UE, incomparabil mai benefice României decit imprumuturile externe sau de pe piata bancara.

Bogdan Panturu

Ultimele stiri

  • Poza Zilei
  • Horoscop 29 aprilie 2024 – Trebuie să fiţi diplomaţi
  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Exit mobile version