Cauta

«Prima Casa 2» nu e mama ranitilor

Se stie deja ca 21 de banci participa la programul «Prima Casa 2», demarat ieri. Ce se stie mai putin este insa faptul ca majoritatea institutiilor de credit sufla si in iaurt cind vine vorba de acordarea unui credit, iar acest lucru se vede clar in dobinzile practicate si in nivelul avansului pe care clientii trebuie sa il plateasca pentru contractarea unui credit.

In primul rind trebuie spus ca majoritatea bancilor intrate in «Prima Casa 2» practica in 2010 aceleasi dobinzi pe care le regaseam si la mijlocul anului trecut. Daca luam in calcul toate masurile BNR (in special reducerea dobinzii cheie) si scaderea primei de risc pentru România de la aproximativ 400 de puncte de baza la 270 de puncte, ar trebui sa vedem in realitate o disponibilitate mai mare a bancilor de a oferi credite ipotecare, mai ales prin programul garantat de stat. Si mai concret, in urma masurilor amintite mai sus, bancile se pot finanta mai ieftin, prin urmare si oferta ar trebui sa fie mai “populara”. In schimb, clientul care apeleaza la «Prima Casa 2» nu simte in buzunar aceasta relaxare a costurilor de care beneficiaza doar banca si se poate intreba, pe buna dreptate, de ce. Exista doua raspunsuri. Unul ar fi ca multe banci participante la Prima Casa 2 s-ar putea sa mearga in continuare pe principiul ca doar profitul conteaza, ca pro-
gramul guvernamental nu e “mama ranitilor”, ceea ce nu ne-ar mira deloc, desi ne intriga teribil. Un al doilea raspuns ar fi chiar ipoteza lansata de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care intreba retoric, zilele trecute: “Ce bancher poate sa se aventureze sa dea credite, cind toata atmosfera pe care o simte in jurul lui e neagra?”. Sincer, noi am inclina spre primul raspuns…

Pentru cel mai ieftin credit, clientul are de platit, la sfirsitul celor 30 de ani de 2,16 ori mai mult decit valoarea creditului (raportul dintre valoarea totala achitata, de 162.800 euro si valoarea imprumutului, de 75.000 euro), potrivit unei analize dailybusiness.ro.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Exit mobile version