Cauta

Xynthia a distrus Europa

Formata in largul Atlanticului, furtuna Xynthia a facut ravagii in vestul si nordul Europei, curmind zeci de vieti, dintre care 50 numai in Franta. Insotita de rafale violente de vint si de o maree puternica, furtuna – cea mai puternica din 1999 incoace – a traversat o parte din Europa la sfirsitul saptaminii trecute, facindu-si simtita prezenta chiar
si in Elvetia.

*Ucisi de copaci*

In Portugalia, un copil a murit dupa caderea unui copac la Paredes (nord-vest), iar in Spania, Xynthia a provocat moartea a trei persoane: o femeie in virsta de 82 de ani zdrobita de un zid in Galicia (nord-vest) si doi barbati a caror masina s-a lovit de un copac in Castilla si Leon (nord). Belgia a anuntat si ea duminica prima sa victima, un barbat lovit de caderea unui copac in gradina sa din Jodoigne, in apropiere de Bruxelles. In Germania, o femeie care facea jogging a decedat dupa ce a fost lovita de un copac cazut in Bergheim, in Rhenania de Nord Westfalia, in nord. Ca masura de precautie, toate parcurile si gradinile din Bruxelles si Paris au fost inchise.

*Franta, devastata*

Cele mai afectate au fost departamentele Vendée si Charentes Maritimes din Franta. In mai multe localitati, intre care La-Faute-sur-Mer, acoperisurile unor case abia se vedeau de sub ape, iar familiile, cu ochii in lacrimi, asteptau vesti de la rudele date disparute. Ministrul francez de Interne, Brice Hortfeux, a anuntat ca 9240 de pompieri au fost trimisi pe teren pentru a veni in sprijinul sinistratilor. Ieri-dimineata, circa 500.000 de locuinte erau lipsite de electricitate.

*Germania isi revine*

Furtuna Xynthia a provocat perturbari ale traficului aerian si rutier in Germania. Duminica, peste 200 de zboruri au fost anulate la aeroportul din Frankfurt, dar traficul a „revenit la normal”, potrivit unui purtator de cuvint. Gara centrala din Frankfurt si cea de linga aeroport, inchise duminica dupa-amiaza din cauza rafalelor puternice de vint, au fost redeschise si traficul a fost reluat, la fel ca si la Koln, in vest. Potrivit presei germane, intemperiile s-ar fi soldat cu cinci sau sase victime. Furtuna se indreapta spre tarile Beneluxului si spre Peninsula Scandinava.

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version