Cauta

Incet si prost pe soseaua româneasca

Una dintre performantele de netagaduit ale României contemporane este ca a reusit, cumva, sa modifice timpul. Nu rideti, sintem cit se poate de seriosi. Din perspectiva românului, lucrurile nu par chiar asa, dar din punctul de vedere al strainilor ele sint clare. România a realizat poate cea mai mare “inventie”. A reusit sa “lateasca” timpul sau sa-l “lungeasca”. La propriu. Asa se face ca un turist strain ajuns deja pe meleagurile noastre are “placuta” surpriza de a parcurge orice distanta intr-un timp dublu fata de alte tari. Einstein ar fi invidios, daca n-ar fi vorba doar despre infrastructura praf a României.

*Investitorii straini bat “obrazul” infrastructurii*

Infrastructura de transport din România necesita investitii importante, care pot fi atrase de la UE, in conditiile in care starea precara a acesteia face ca parcurgerea unei distante sa dureze de doua ori mai mult fata de statele vest-europene, potrivit Consiliului Investitorilor Straini (CIS). “Este foarte greu sa atragi investitii daca nu ai infrastructura”, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului, Shachar Schaine. El a afirmat ca parcurgerea a 1.000 de kilometri in România dureaza dublu fata de tarile din vestul Europei. Consiliul Investitorilor Straini a avansat autoritatilor mai multe propuneri privind imbunatatirea legislatiei in domeniul achizitiilor publice de infrastructura rutiera, segment unde atragerea de fonduri europene si eficientizarea proiectelor ar putea compensa nivelul redus al fondurilor de la buget. Propunerile au vizat in principal licitatiile publice, stabilirea preturilor si procedurile de contestare.

*Acelasi “banc” cu fonduri UE*

“Avind in vedere rezultatele nesatisfacatoare ale anului 2009, este esential ca Guvernul sa atinga un nivel inalt de atragere de fonduri UE. România este eligibila pentru sume substantiale din fondurile europene”, a declarat Markus Wirth, membru al boardului Consiliului Investitorilor Straini si director general al producatorului de ciment Holcim (România). El a apreciat ca fondurile bugetare alocate investitiilor in infrastructura in acest an sint suficiente daca vor fi utilizate pentru proiecte clare, care sa fie finalizate, la acestea urmind sa se adauge bani proveniti de la Uniunea Europeana. Desigur, sfatul primit de la investitori straini referitor la atragerea fondurilor UE este cea mai buna solutie pe care o putem specula in acest moment. Din pacate, credem ca treaba cu fondurile europene va ramine doar un “banc”, pentru ca România este inca tara unde comisionul “domneste”

Ultimele stiri

  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Iliescu riscă închisoare pe viață. Cum a întâmpinat-o pe prima procuroare care se ocupă de dosarul mineriadei
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Erdogan îl amână pe Biden. Nu mai are loc întâlnirea de pe 9 mai
  • Traian Băsescu explică unde s-a produs întârzierea aderării la Schengen: „Eram intrați de 10 ani”
  • Gabriela Firea neagă acuzațiile cum că planurile urbanistice de sector din mandatul său ar fi fost ilegale: „Vorbe în vânt!”
  • Exit mobile version