Cauta

Vin imigranții! Statul român se obligă să le dea locuințe sociale

România se pregătește pentru preluarea imigranților din țările arabe, pe care îi va caza în locuințe sociale și le va oferi ajutoare financiare. Mai mult, autoritățile din teritoriu vor fi obligate să se ocupe de nevoile fiecărui imigrant, care va fi sprijinit să se integreze.

Statul va finanța studii privind integrarea imigranților în România

România are o nouă lege privind integrarea socială a străinilor care au dobândit protecție internațională sau un drept de ședere în țară. Actul normativ creează o protecție și o grijă față de imigranți, care vor avea, obligatoriu, locuințe de la stat și bani pentru un trai decent. Astfel, potrivit legislației, străinii care au dobândit protecție internațională în România au acces la locuințe sociale în condițiile stabilite de Legea locuinței nr.114/1996. Totodată, aceștia au acces la asistență medicală în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în aceleași condiții stabilite de lege pentru cetățenii români. Autoritățile administrației publice locale au obligația de a sprijini accesul străinilor la asistență socială, medicală și la educație, în condițiile legii, prin funcționari anume desemnați și pregătiți în aceste domenii. Agențiile de ocupare a forței de muncă sunt obligate, la rândul lor, să întocmească un plan individual de mediere pentru fiecare imigrant și să-l înregistreze ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Odată înregistrați, imigranții vor beneficia de drepturi bănești cu titlu de primă de activare, primă de mobilitate sau primă de relocare, reglementate prin Legea 76/2002. Timp de un an, imigranții cărora nu li se alocă o lucuință socială vor primi de la statul român bani pentru închirierea unei locuințe.

Opinia publică, sensibilizată prin campanii

Imigranții care solicită includerea în programele de integrare vor beneficia de activități de consiliere și sprijin, de sesiuni de acomodare culturală, activități educative și recreaționale, de ajutor nerambursabil acordat în condițiile Legii 122/2006, precum și de un ajutor material. Perioada de implementare a programului de integrare este de 12 luni, dar ea poate fi prelungită, la cerere, cu încă 6 luni. În vederea integrării în sistemul de învățământ românesc, minorii care au dobândit protecție internațională în România beneficiază pe durata unui an școlar de un curs pregătitor de învățare a limbii române, intensiv și gratuit, frecventarea cursului putând continua și pe parcursului anului școlar următor, după caz. Și străinii adulți care au dobândit protecție internațională în România vor beneficia de cursuri pregătitoare de învățare a limbii române, intensive și gratuite, organizate de structurile specializate ale Ministerului Educației. Inspectoratul General pentru Imigrări va putea promova campanii de informare și sensibilizare a opiniei publice în problema imigranților.

Ultimele stiri

  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Accident grav pe DN2: șase persoane rănite/Trei mașini implicate în coliziune
  • Lumini și umbre
  • Șvaițer de Dobrogea
  • Inteligența artificială și generația copy paste
  • Africa ”vinde” Occidentul și ”cumpără” la pachet Rusia și China! (I)
  • Zona euro are nevoie de consumatori cheltuitori
  • Pe nesimțite, suntem deja în Al Treilea Război Mondial
  • „Împăratul Roșu” vrea să recâștige Europa
  • Exit mobile version