Cauta

Vasile Dîncu a anunţat cum va reacţiona România dacă Rusia va ataca Ucraina

dancu

Vasile Dîncu a anunţat cum va reacţiona România dacă Rusia va ataca Ucraina

România nu va intra în niciun război în acest moment”, însă țara „trebuie să fie pregătită pentru consecinţele unui posibil conflict de la graniţa Ucrainei”, susține ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.

Reprezentantul Guvernului a explicat, astăzi, ce va face România în caz de răboi, în contextul conflictului de la graniţa Ucrainei.

NATO nu apără o ţară din afara alianţei

România participă la efortul comun al NATO, dar nu există în acest moment nicio decizie prin care România să trimită soldaţi în Ucraina sau în alte zone. Toate acetea se aprobă prin CSAT, se aprobă prin Parlamentul României.

Nicio acţiune de genul acesta nu se face aşa cum am văzut că scrie în mass-media. Deci, nu există nicio condiţie pentru asta.

Dacă aţi văzut, în ultimele zile, Secretarul General al NATO a anunţat foarte clar: indiferent de ce se întâmplă la graniţa Ucrainei, chiar dacă va fi o intervenţie militară, NATO nu răspunde militar pentru că nu poate, conform, tratatului Nord-Atlantic să răspundă decât acolo unde este vorba de o ţară NATO.

Este exclusă, în acest moment, o intervenţie a României, cu trupe sau cu echipamente, în zona Ucrainei. Avem o şedinţă CSAT şi după şedinţă, cu siguranţă, o să putem vorbi în detaliu despre aceste lucruri”, a declarat Dîncu.

Un război cald, exclus momentan

Nu putem să spunem cu siguranţă dacă va fi război acolo, în Ucraina, pentru că ar fi foarte mari costurile pentru Rusia dacă ar face acest lucru. NATO a anunţat prin vocea lui Stoltenberg (secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice – n.r.) că nu poate fi vorba de o intervenţie militară, pentru că Ucraina nu este membru al Alianţei, deci nu poate fi vorba de un răspuns militar.

Din perspectiva asta, noi, România, şi NATO nu vor intra în război de tip militar. Sigur că războiul economic, războiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista dacă va fi un conflict, dar în acest moment la un război cald, ca să spunem aşa, nu ne aşteptăm”, a subliniat ministrul Apărării.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Iohannis joacă alba-neagra cu viitorul României
  • Jurnalul securiștilor de la Păltiniș se vinde ca pâinea caldă
  • Mbappe nu uită de PSG
  • FCSB ține cu Real Madrid în finala Ligii Campionilor. De ce?!
  • Producătorii au răbufnit. Hipermarketurile pun adaosuri uriașe
  • Se privatizează industria de armament. Guvernul trece la exproprieri masive
  • O nouă măsură a Guvernului PSD în sprijinul românilor. Amenzile de circulație nu se modifică prin creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024
  • Trump devine coșmarul piețelor bursiere?
  • S-a creat precedentul. România, condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor unui transgender
  • Exit mobile version