AcasăȘTIRI EXTERNEChina a trimis 39 de avioane în zona de apărare aeriană a...

China a trimis 39 de avioane în zona de apărare aeriană a Taiwanului

Într-o singură zi, duminică, 23 ianuarie, guvernul din Taiwan a înregistrat 39 de survolări chineze ale zonei sale de apărare aeriană, cea mai mare incursiune zilnică de acest fel din luna octombrie.

Printre aceste incursiuni s-au numărat 24 de avioane de vânătoare J-16, 10 avioane de vânătoare J-10 și un bombardier H-6 cu capacitate nucleară.

Provocări în lanț ale Beijingului

Aceste acte ostile au lor într-un context de presiune militară crescândă a Beijingului asupra insulei democrate.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat într-un comunicat, duminică seara, că și-a ridicat propriile avioane pentru a urmări cele 39 de avioane chineze care au intrat în zona de identificare a apărării antiaeriene (ADIZ) a Taiwanului.

Ministerul taiwanez a început să facă publice aceste incursiuni ale avioanelor militare chineze în ADIZ în septembrie 2020, iar AFP a întocmit o bază de date cu detaliile acestor zboruri, care au crescut ca dimensiune și frecvență.

Ultimul trimestru al anului 2021 a fost marcat de un vârf al acestor incursiuni. Luna octombrie rămâne cea mai activă cu 196 de incursiuni, dintre care 149 în doar patru zile, când în China se sărbătorea ziua națională.

Zona de apărare nu corespunde spațiului aerian din Taiwan, dar cuprinde o zonă mult mai mare care se suprapune cu o parte a zonei de identificare a apărării aeriene a Chinei.

Moartea piloților taiwanezi

Taiwan a înregistrat 969 de incursiuni ale avioanelor de război chineze în zona sa de apărare antiaeriană în 2021, conform bazei de date compilate de AFP, mai mult decât dublu față de aproximativ 380 înregistrate în 2020.

Forțele aeriene din Taiwan au suferit o serie de accidente mortale în ultimii ani, deoarece flota sa învechită este ținută sub presiune de China. Forțele aeriene și-au oprit temporar la sol flota de avioane de luptă F-16, la începutul acestei luni, după ce unul dintre avioanele sale de luptă, F-16V, cele mai avansate avioane de vânătoare ale sale, s-a prăbușit în mare în timpul unei misiuni de antrenament, ucigând un pilot.

author avatar
Tudor Borcea
940 afisari

4 COMENTARII

  1. si aici de ce nu ajuta SUA CU ARMAMENT SAU AVIOANE ?
    De ce doar Ucrainei ii da armament?ha?

  2. Vă dau o sugestie .Punețivă cu burta pe carte și învățați mandarina .Eu aș faceo dar nu am talent

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger