Cauta

Val de praf saharian peste România. În ce zone ale țării se vor înregistra cele mai mari concentraţii

sursa foto: Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM/Facebook

Autoritățile de mediu anunță, joi, 29 februarie, că o masă de aer încărcată cu praf saharian traversează România, până vineri seară.

Conform estimărilor specialiștilor, cele mai mari concentrații se vor înregistra în regiunile vestice și sud-vestice ale țării.

„Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) care aparține Ministerul Mediului – România și este gestionată de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM ar putea înregistra creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5, începând de azi, 29 februarie și până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului României”, a transmis, joi, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, într-o informare postată pe pagina de Facebook a ANPM.

Sursa citată precizează, totodată că, potrivit datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), cele mai mari concentrații urmează să se înregistreze în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie se vor asocia și cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

Cozma, ANPM: „Populația nu are motive să intre în panică”

În zonele în care va ploua, precipitațiile combinate cu praful saharian ar putea lăsa, de exemplu, pe mașinile parcate în aer liber unele urme roșiatice.

Vicepreședintele ANPM spune că oamenii nu au motive să se sperie.

„Meteorologii susțin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populația nu are motive să intre în panică.

În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitațiile vor angrena o parte din praf, de aceea, urmele care vor putea fi observate pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber, vor fi roșiatice”, a declarat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

În același mesaj făcut public de ANPM se menționează că stațiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depășire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunțată populației. „Mai mult decât atât, datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), SO2, , NOx și CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro.”, conform aceleiași surse.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version