Cauta

Ungaria ne varsa rahat in cap, cu premeditare

Nu este prima oara cand, din cauza unor reactii intarziate sau a lipsei de snaga a oficialilor romani, Ungaria isi face jocurile ei perverse, tipand si facand scandal. An de an, bunaoara, la Tusnad se tine Scoala maghiara de vara, unde tot felul de ciudati vin de la Budapesta sa decoreze niste si mai ciudati din Romania. Sunt momentele de glorie ale UDMR, care se infoaie ca un curcan, de placere, la auzul unor prostii sovine si iredentiste. Vreun udemerist de frunte chemat, atentionat sau luat de gat? N-ai sa vezi!

In timp ce ungurii tipa Dragnea e moale ca fularul iar Iohannis e ingrijorat dar nu mult Un pic

Talentul oficialilor de la Budapesta este greu de egalat. Fac bici din orice rahat si pocnesc cu el ba peste Romania, ba peste Europa, urmarindu-si constant interesele. Talentul celor romani este de a nu avea sau de a avea cele mai palide reactii cand Ungaria isi desarta tucalele in capul nostru, adoptand registrul lui „nu-i bai, avem rahat doar pe obraji si pe revere”.

„Ne persecuta romanii”!

Scandalul in curs de la Targu Mures nu a pornit peste noapte, dupa cum ii place UDMR sa insinueze, ca sa toarne gaz pe foc.

Toate datele arata ca activitatea Liceului Teoretic Romano-Catolic a fost suspendata printr-o hotarare judecatoreasca legala si temeinica inca din luna iunie. Parintii copiilor stiau de existenta ei si, chiar daca nu ar fi stiut, aveau obligatia sa se documenteze. Mai mult, UDMR a tacut chitic si a asteptat inceperea anului scolar pentru a detona clasica bomba cu „suntem persecutati de romani”. Aceeasi de fiecare data, de care toata lumea s-a plictisit, dar pe care niciodata autoritatile romane nu sunt in stare sa o dezamorseze. Iti lasa impresia ca mai degraba nu vor, avand in vedere negocieri politice ascunse de ochii lumii, pentru un vot in plus sau un dram de putere iluzorie. Sa nu uitam gafa monumentala a lui Dragnea, care, nemaifiind sigur de majoritatea parlamentara, era la un pas de ceda gaunos pe Statutul minoritatilor, in favoarea UDMR.

Noroc si succes in ramura!

La Targu Mures, revenind, scandalul e departe de a se fi stins. Parintii elevilor de la liceul cu pricina, desi stiau ca nu mai au cum, au venit sa-si inscrie copiii. S-a lasat cu galagie si apoi cu un miting de protest, botezat elegant „adunare populara”. UDMR scheuna de multumire ca ii ies jocurile de a-i pune la punct pe romani, iar privirea lui Kelemen Hunor imbratisa duios adunarea. Nu la fel de duios s-au petrecut lucrurile la Budapesta, unde ambasadorul roman a fost chemat sa dea explicatii. Ba, mai mult, i s-a pus in vedere ca Guvernul Ungariei a decis sa isi retraga sprijinul fata de admiterea Romaniei in diverse organizatii internationale, inclusiv pentru aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Dragnea, scotandusi iar la iveala caracterul tarselos si duplicitar, a dat cea mai tampita declaratie din cariera lui, cand a apreciat ca este o reactie exagerata a Ungariei si s-a apucat sa le planga de mila parintilor care stau in strada si asteapta. Si asteapta ce? Exista o hotarare judecatoreasca, asa ca va uram noroc si succes in ramura! Revoltatii nu au decat sa-i ceara lui Viktor Orban sa le construiasca un liceu similar la Budapesta, si sigur romanii le vor ura drum bun, conducandu-i la autocare cu flori in brate.

UDMR nu vrea acasa

In timp ce oficialii de la Budapesta nu rateaza niciun prilej de a ne sari la jugulara, ai nostri se pierd in lamentari si declaratii care denota, mai degraba, o neutralitate cel putin ciudata si multe mangiieri pe crestetul lui Lászlo sau Arpád. Oricat de mult m-as stradui, nu pot sa accept atitudinea de intelegere exagerata de care beneficiaza UDMR. Nici macar nu este un partid politic, in Registrul partidelor fiind trecuta ca formatiune culturala, dar care face si politica. Am vazut de care. Mai bine ar canta  „Az a szép” si ar dansa ceardasuri la serbarile campenesti si noi i-am aplauda. Si cam atat. Nu, UDMR a vrut si vrea tot mai mult. Este singura formatiune care are nu beneficii, ci pur si simplu favoruri. Drepturile ei au ajuns sa fie privilegii, care nu se regasesc la altii. Si, cu toate acestea, da raportul la Budapesta ca sunt persecutati in propria lor tara. Care tara? De cand este Romania tara UDMR sau a celor din Ungaria? Vesnic dispute teritoriale pe Tinutul Secuiesc, o prostie fara margini. Vesnic dispute legate de autonomia culturala, pe invatamant, pe obligatia de a se folosi limba maghiara in administratia locala, in comert si servicii, in spitale si mai stiu eu pe unde. Si noua ni s-a acrit de UDMR, si UDMR e sictirit de noi. Dar, in mod absolut surprinzator, gasca lui Kelemen Hunor et Co. nu a spus niciodata „ba, duceti-va dracului, ne-am saturat de voi, ne caram acasa!”. Dar, de ce ar pleca, daca Iohannis doar declara ca urmareste evenimentele si ca  este contraproductiva asocierea situatiei de la Targu Mures cu suspendarea ajutorului pentru aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Le urmariti cu ingrijorare, domnu’ presedinte, ca de obicei?

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version