Cauta

Un „pas istoric” pentru Palestina: a devenit stat observator al ONU

Ieri seara, Adunarea Generala a ONU a votat pentru ridicarea statutului Palestinei la „stat observator”, „cu frontierele din 1967”.

Palestinienii cred ca au obtinut o mare victorie

Ca sa treaca, cererea presedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, avea nevoie de jumatate plus unu. Avea trei sferturi de intentii de vot, din cele 193, inainte de inceperea votului propriu-zis.

Stat cu frontierele din 1967

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca acest „pas istoric” pentru Palestina nu inseamna de fapt nimic. Nimic, daca palestinienii nu vor recunoaste in totalitate existenta statului evreu. Abia atunci israelienii vor negocia declararea statului palestinian si frontierele sale. In proiectul inaintat Adunarii Generale a ONU se face referire la „crearea unui stat, Palestina, care sa existe alaturi de Israel in pace si securitate, pe baza frontierelor de dinainte de 1967”.  Aceasta include Fasia Gaza, guvernata de Hamas, Cisiordania ,guvernata de Al Fatah, unde se afla si sediul presedintelui Mahmoud Abbas, si Ierusalimul de Est. Orasul sfant, Ierusalim, a fost declarat de catre Parlamentul israelian capitala tarii, pe cand ONU vrea un statut de „oras international”.

„Pelerinajul economic” in Gaza

Atat timp cat intre Hamas si Al Fatah exista disensiuni, israelienii nu au de ce se teme. Analistii evrei prevad o rivalitate si mai mare intre cele doua teritorii palestiniene, din cauza diferentelor uriase in economie. Emirul Qatarului a dat tonul „pelerinajului” in Gaza, fiind interesat de campurile gazeifere din Mediterana.  Au urmat alti ministri de Externe din tarile arabe, iar la 8 decembrie si-a anuntat vizita „istorica” insusi premierul turc Tayyip Erdogan. Se pare ca presedintele palestinian Mahmoud Abbas nu a fost invitat.

Ultimele stiri

  • Salarii de 2.000 euro în România, dar românii nici nu vor să audă de aceste locuri de muncă: „Pleacă să muncească afară”
  • Gata și cu eolienele din Sudul țării. Afectează ariile naturale protejate
  • Veste bună pentru această categorie de pensionari. Vor putea ieşi la pensie mai repede, dar cu o condiţie. Proiect în Parlament
  • Cea mai mare păcăleală a lui Nicușor Dan: în 2024, bucureștenii se spală cu apă încălzită la ibric
  • Cristian Popescu Piedone i-a retezat orice speranţă lui Ciolacu privind retragerea din cursa pentru Primăria Generală: „Se bat cap în cap”
  • Mega 2024, în România. Von der Leyen, contestată la Bucureşti!
  • Tragedie în ziua de Florii 2024, la Mamaia: un bărbat de 50 de ani s-a înecat în mare!
  • Scriitorul Nicolae Iliescu va fi înmormântat marți, la Cimitirul Străulești 2
  • Telefonul tău te ascultă în timp ce vorbeşti cu apropiaţii, iar informaţiile ajung în online. Iată cum dezactivezi „funcţia-spion”!
  • Afacerile care pun, de azi, lacătul pe uşă. Legea intră în vigoare!
  • Exit mobile version