Cine și ce să mai înțeleagă? Dacă până acum ceva vreme ideea că în galantarele unui magazin sau ale unei patiserii, de exemplu, ar putea apărea insecte – muște sau, și mai și, gândaci, era de neconceput, și se presupunea că apar sancțiuni la adresa comercianților, pentru nerespectarea normelor de igienă, mai nou tot mai multe insecte sunt autorizate pentru a intra în alimentația populației din statele membre UE.
Larva gândacului de bălegar este deja a patra insectă comestibilă avizată de Uniunea Europeană. Ea poate fi consumată ca atare, ori sub formă de pudră.
Alături de larva gândacului de bălegar, pe lista avizată de către specialiști apar și viermele de făină, lăcusta călătoare, dar și greierele de casă. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) menționează însă, în avizul său științific, că larvele de gândac de bălegar pot provoca reacții la persoanele alergice la crustacee și la acarieni – și nu ar trebui consumate de către copii, potrivit stirileprotv.ro. Așadar cei mici n-ar trebui să ajungă să aibă în „meniu” un astfel de „produs”.
Citiți și:
UE a luat-o grav pe arătură. Aprobă gândaci pe bandă rulantă pentru hrana populației
Daea: „Aţi văzut vreodată gândaci de bucătărie? Mai vezi şi pe scările blocului…”
Vestea despre noua „delicatesă” ce primește undă verde la nivelul UE vine în contextul în care la începutul acestui an ministrul agriculturii dădea de înțeles că îi vine greu să creadă că un om ar putea mânca de bunăvoie gândaci. Oficialul spunea, în urmă cu câteva săptămâni, la un post TV, că abia dacă-ți mai vine să intri într-un bloc după ce vezi un gândac pe scară, dar să și mănânci o astfel de insectă.
„Dumneavoastră aţi văzut vreodată gândaci de bucătărie? Mai vezi şi pe scările blocului. Nici nu îţi vine să intri în bloc, cum dracu să-l bagi pe ăsta în gură?”, spunea Petre Daea.