Cauta

UE incepe operatiunea impotriva emigratiei ilegale in Mediterana

Planul operational al misiunii navale in Mediterana ”EU Navfor Med” impotriva emigratiei clandestine a fost adoptat de UE si va fi lansat astazi.

Europa lanseaza operatiunea EU Navfor Med, insa Consiliul de Securitate NATO trebuie sa dea unda verde militarilor

Calendarul UE al operatiunii navale impotriva retelelor criminale de emigratie ilegala va fi respectat, ”toate conditiile fiind intrunite pentru o lansare a operatiunii in 22 iunie”, a indicat o sursa diplomatica europeana, noteaza Le Parisien. Comandantul operatiunii, amiralul italian Enrico Credendino, este ”in masura sa recomande in aceasta dimineata lansarea operatiunii EU Navfor Med”, a precizat alta sursa europeana. Misiunea consta in principal in atacarea navelor utilizate de traficanti cu care emigrantii sunt trimisi pe Mediterana in conditii de risc. Insa, in absenta unei aprobari a Consiliului de Securitate ONU, misiunea va fi deocamdata limitata la supravegherea coastelor si a colectarii de informatii cu privire la retelele traficantilor in Mediterana.

Blocaj din start?

”Nave, avioane si drone vor fi deplasate in sudul Mediteranei pentru a colecta informatii si a pregati urmatori pasi”, a indicat un responsabil european saptamana trecuta. Un diplomat european a estimat ca, ”prima faza” a operatiunii este destinata ”pregatirii unei cresteri in putere a  operatiunii”. Alte surse subliniaza ca, in absenta unui mandat clar al Consiliului de Securitate, care reclama un acord prealabil cu autoritatilor libiene, operatiunea in acest stadiu este blocata si redusa la patrulari in zonele costiere, cu eficacitate limitata. In urma cu o luna, in momentul luarii deciziei pentru operatiunea EU Navfor Med, anuntata de seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, autoritatile (recunoscute) libiene au anuntat ca nu sunt favorabile planului UE. Aparandu-si ”suveranitatea” guvernul libian recunoscut a respins orice operatiune militara asupra emigratiei clandestine in apele sale. ”Orice operatiune militara trebuie sa se deruleze in cooperare cu autoritatile libiene”, a declarat la momentul respectiv purtatorul de cuvant al guvernului, Hatem al-Ouraybi. Un guvern care este departe de a controla tara dar care tine insa sa fie asociat la toate initiativele europene pe tema combaterii emigratiei.

ONU: Numarul refugiatilor creste cu 42.500 de persoane zilnic

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a indicat ca numarul refugiatilor si stramutatilor la nivel mondial creste cu 42.500 de persoane pe zi, majoritatea provenind din zonele de conflict din Siria, Irak,  Republica Centrafricana, Nigeria si Ucraina. ”La finele anului trecut, numarul celor care au fost constransi sa-si paraseasca caminele se cifra la 59,5 milioane de persoane. Aceasta  inseamna ca o persoana din 122 este la ora actuala refugiata”, a precizat Ban Ki-moon.

 

Ultimele stiri

  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Guvernele, în foame de bani: taxele pe mașinile electrice adaugă costuri pentru cumpărători
  • Ion Iliescu, un mesaj care a cutremurat Facebook: „Le mulţumesc angajaţilor SPP, foşti şi actuali…”/Ultimele vești despre starea fostului președinte
  • Washingtonul alege momentul nepotrivit pentru a provoca China
  • Fermecătorul Macron nu va avea succes cu Xi Jinping
  • O bătălie sângeroasă ar distrage atenția Rusiei de la Ucraina. Va supraviețui Putin?
  • Exit mobile version