Cauta

Transgaz, pregătit pentru toate scenariile posibile

Ion Sterian, directorul general al Transgaz (sursa foto: cnr-cme.ro)

În timp ce întreaga Europă face eforturi pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie, operatorul național de transport și de sistem (OTS) al României, Transgaz, a declarat că este pregătit pentru toate scenariile posibile și pentru a face față oricărei situații, astfel încât aprovizionarea țării cu gaze să nu fie afectată.

În marja Conferinței Anuale a GIE, CEENERGYNEWS a discutat cu Ion Sterian, Directorul General al Transgaz, despre rolul cooperării regionale în diversificarea aprovizionării și despre planurile de viitor ale companiei, inclusiv în ceea ce privește hidrogenul.

Sterian a început prin a explica faptul că Transgaz este cel mai mare OTS din Europa Centrală și de Est și din Balcani, care exploatează și operează 14.300 de kilometri de conducte și 8 stații de comprimare nou-nouțe.

„Putem prelua și transporta peste 55 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze prin România, din toate zonele posibile în acest moment, din Marea Caspică, din terminalele de GNL și de regazeificare din Grecia și Turcia. De asemenea, GNL care vine din Golf, din nordul Africii, din SUA, Australia și așa mai departe”, declară acesta.

„Toată infrastructura de transport există deja și nu trebuie să finanțăm și să construim una nouă pentru transportul de gaze”, subliniază Sterian. „La sfârșitul anului trecut, am finalizat toate lucrările necesare pentru a asigura reverse flow la intrarea pe coridorul transbalcanic în România. Acum, suntem pregătiți să preluăm livrările de gaze necesare pentru România, Slovacia, Polonia, Cehia, Moldova și Austria.”

Pentru a realiza toate acestea, cooperarea este esențială. În septembrie 2021, Transgaz s-a alăturat inițiativei South-East European Gas (SEEGAS) pentru dezvoltarea unei piețe regionale integrate de gaze naturale. În martie 2022, toate părțile interesate din cadrul SEEGAS au propus măsuri concrete pentru a accelera integrarea pieței regionale de gaze și diversificarea aprovizionării cu gaze, ceea ce este important nu doar pentru Ucraina, ci și pentru țările din Europa de Sud-Est și de Est vulnerabile la întreruperile de energie din Rusia.

Un alt exemplu practic de cooperare citat de Ion Sterian este semnarea unui Memorandum de Înțelegere între patru OTS în domeniul gazelor naturale din Europa Centrală și de Est: GAZ-SYSTEM din Polonia, Transgaz din România, Eustream din Slovacia și FGSZ din Ungaria. Toate aceste companii au convenit asupra unui parteneriat strategic pentru a explora posibilitățile de decarbonizare a activității lor, de transport de gaze verzi și de investigare a potențialului de transport de CO2.

Bazată pe inițiativa Transgaz din România, cooperarea are ca scop inițierea unor activități comune în mai multe domenii. În primul rând, aceasta prevede schimbul de bune practici în domeniul transportului de hidrogen și CO2, al decarbonizării exploatării și al producției de hidrogen. În al doilea rând, identificarea piețelor și a aplicațiilor hidrogenului în diverse industrii. În cele din urmă, elaborarea unui cadru de reglementare relevant.

“Următorul pas este ca și alți OTS din Europa Centrală și de Est și din Balcani să adere la acest memorandum”, a declarat Sterian pentru CEENERGYNEWS. „De exemplu, Amber Grid din Lituania și-a arătat deja interesul de a adera, sau, de asemenea, DESFA din Grecia, Bulgartransgaz, Moldovatransgaz, Plinacro din Croația. Și nu ar trebui să ne oprim la aceștia, ci să includem și alți jucători din Turcia și Azerbaidjan.”

“În urma semnării acestui Memorandum, ne vom adresa autorităților naționale pentru a implementa următorii pași necesari și în acest moment nu există semnale negative din partea reprezentanțelor abilitate”, continuă el, referindu-se la absența unor bariere reale în această etapă.

Un aspect important al Memorandumului se referă la dezvoltarea producției și transportului de hidrogen. În ianuarie, Transgaz a anunțat că, împreună cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF), intenționează să înființeze o societate mixtă pentru a implementa proiecte de infrastructură de transport al amestecului de gaze și hidrogen în valoare totală de 626 de milioane de euro.

„Pe de o parte, lucrăm pe baza datelor pe care le-am colectat” a explicat Sterian. “Pe de altă parte, așteptăm modificarea legislației europene și noua directivă UE privind hidrogenul, conform căreia putem pune în aplicare directivele naționale corespunzătoare.”

„Avem un trecut istoric: am construit prima conductă pentru transportul de gaze în 1914,” a adăugat Ion Sterian. “Acum ne aflăm în stadiul injecțiilor controlate de hidrogen în conducte și, din nou, suntem printre primii cu un proiect pilot în acest domeniu.”

Nu în ultimul rând, Sterian menționează perimetrul Neptun Deep ca fiind un element foarte pozitiv pentru diversificarea energetică, ceea ce, în ciuda întârzierilor recente, se va materializa cu siguranță. Și, în această privință, Transgaz este pregătită să construiască infrastructura necesară în următorii doi ani.

Ultimele stiri

  • Șeful ELCEN a ieșit cu cifre: „Datoria Termoenergetica la ELCEN este de un miliard de lei”
  • Rareș Bogdan, despre situația PNL: „Astăzi, niciun sondaj nu ne mai coboară sub 25%”
  • Mihai Albu, diagnosticat cu cancer. Designerul a fost operat/Primul mesaj al fostei soții, Iulia Albu: „Este o luptă grea în care…”
  • Incident grav! Doi polițiști, împuşcaţi într-o secție de poliție din Paris – VIDEO
  • Trucul prin care românii pot să ajungă să păcălească automatele sistemului de reciclare și să ia bani şi pe sticle care nu sunt în program
  • UPDATE. Informații noi despre starea lui Florin Piersic/„Perioada critică postoperatorie este de 72 de ore”
  • Noi vești despre starea actorului Florin Piersic. Ministrul Sănătății: „Lucrul ăsta contează foarte mult”
  • Poza Zilei
  • Amiralul Horatio Nelson are de gând să elibereze Crimeea în doi timpi și trei mișcări
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version