Cauta

The Economist: Puterea din Romania, in „cadere libera” pe fundalul demisiei Guvernului Boc

Anul a inceput prost pentru fostul premier Emil Boc, in urma unei dispute publice intre presedintele Traian Basescu si Raed Arafat cu privire la o reforma a sanatatii ce a dus la proteste violente si retragerea Guvernului, comenteaza The Economist pe blog, intr-un material intitulat „Cadere Libera”.

Retragerea Guvernului, pe fundalul unor noi planuri si unei serii de demisii, a fost precedata de pierderea de catre partidul fostului premier a Senatului saptamana trecuta, cand doi parlamentari ai puterii au trecut in opozitie. Boc a demisionat, impreuna cu Cabinetul sau, intr-un efort de a „detensiona tensiunile sociale” si a mentine „stabilitatea economica”, noteaza blogul saptamanalului britanic la rubrica „Ex-communist Europe, Eastern approaches”.

Partidul Liberal-Democrat (PDL) condus de Boc a scazut la mai putin de 15% in sondaje, in timp ce opozitia a inregistrat o crestere importanta, continua publicatia. In opinia sa, acest lucru este cauzat partial de masurile de austeritate adoptate de Guvern, in cadrul unui imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro de la UE-FMI-BM, despre care Boc admite ca a fost „dureros”. Cu toate acestea, fostul premier „insista ca masurile au functionat, tara reluandu-si cresterea economica, iar PIB-ul fiind asteptat sa creasca la peste 1,5% in acest an”, mai noteaza blogul saptamanalului.

De asemenea, s-a dezvaluit ca Boc si-a „pregatit cu grija” demisia, scrie The Economist, pentru a nu coincide cu misiunea FMI la Bucuresti „care s-a incheiat duminica prin laudarea actiunilor Guvernului si numai cu o usoara revizuire negativa a prognozei de crestere (economica), din cauza dificultatilor persistente din zona euro”.

Boc spera acum sa recladeasca sustinerea fata de partidul sau in vederea alegerilor generale programate in noiembrie, insa acestea acestea ar putea avea loc mai devreme decat s-a planificat, apreciaza The Economist.Presedintele l-a numit pe Catalin Pedoiu, ministrul in exercitiu al Justitiei, ca succesor interimar al lui Boc si l-a nominalizat pe Mihai Razvan Ungureanu, seful Serviciului de Informatii Externe (SIE), ca nou premier.

Ungureanu si ministrii sai par ca vor obtine aprobarea, coalitia guvernamentala detinand in continuare majoritatea in Camera inferioara, este de parere publicatia. Insa opozitia a promis sa continue actiunea de boicotare a activitatii Parlamentului inceputa saptamana trecuta, continua publicatia, care citeaza il citeaza pe liderul Partidului National Liberal Crin Antoneascu afirmand ca „nu mergem nicaieri cu acest nou Guvern”. In opinia sa si a colegilor sai, singura cale de urmat sunt alegerile anticipate, mai scrie The Economist.

Ultimele stiri

  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Exit mobile version