Cauta

Tarile participante la scutul antiracheta NATO vor fi considerate tinte legitime pentru Rusia

Avertismentul a fost lansat sambata, de ambasadorul Federatiei Ruse in Danemarca, in cazul in care aceasta tara va contribui la scutul antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice. O declaratie calificata ca ”inacceptabila” la Copenhaga.

In fata sanctiunilor occidentale si NATO, Kremlinul recurge la ultima solutie: arma nucleara

”Cred ca danezii nu inteleg foarte clar consecintele unei eventuale ralieri la sistemul antiracheta promovat de SUA”, a scris ambasadorul Mihail Vanin, intr-un articol de opinie aparut in cotidianul danez Jyllands Posten. ”Daca acest lucru se va intampla, navele de razboi daneze vor deveni tinte ale rachetelor nucleare rusesti”, a adaugat diplomatul rus, potrivit AFP. Rusia se opune sistemului NATO, lansat in 2010 si prevazut sa fie operational in 2025, vizand plasarea de interceptoare de rachete si radare puternice in Mediterana, Polonia si Romania. In context, comandantul fortelor NATO in Europa, Philip Breedlove, a declarat ca Rusia a facut ”mari presiuni” asupra Romaniei si Poloniei dupa aderarea la sistemul antiracheta NATO, toate tarile care se vor afla in aceasta postura urmand sa fie confruntate cu ”presiuni mari politice si diplomatice”.

”Amenintari inutile”

Mihail Vanin

Danemarca a prevazut furnizarea uneia sau mai multe fregate echipate cu radare antiracheta perfectionate. Ministrul de Externe danez, Martin Lidegaard, a calificat afirmatiile lui Vanin ca ”o retorica inacceptabila”. ”Nimeni nu trebuie sa recurga la asemenea amenintari”, a declarat diplomatul pentru agentia de presa Ritzau. Aceste declaratii sunt ”amenintatoare si inutile”, pentru ca scutul este doar o  ”alarma anti-intruziune”, a comentat de partea sa presedintele comisiei afacerilor externe din parlamentul danez, Mette Gjerskow. ”Este o modalitate de escalada verbala intre Rusia si NATO(…) dar asta nu va schimba nimic din faptul ca nu ne este teama”, a spus aceasta. SUA, prin ambasadorul american la Copenhaga, Ruffus Grifford, au reactionat la amenintarile lui Mihail Vanin, aratand ca asemenea afirmatii ”nu contribuie la pace si stabilitate” si ca America sustine Danemarca in a le condamna. Relatiile intre Rusia si tarile scandinave s-au tensionat in ultimii ani dupa multiplicarea incursiunilor aviatiei militare ruse in spatiul regiunii baltice.

Aurescu: Amenintarea cu forta impotriva unui stat NATO, inadmisibila

Urmare a declaratiilor ambasadorului Rusiei la Copenhaga, ministrul roman de externe, Bogdan Aurescu, a scris, sambata seara, pe Twitter, ca este solidar cu Danemarca, ”in calitate de aliat NATO al Romaniei in chestiunea declaratiei ruse privind apararea antiracheta”. ”Amenintarea de a utiliza forta impotriva unui stat NATO este inadmisibila”, a scris acesta. Sistemul de aparare antiracheta, a explicat Aurescu, este numai pentru autoaparare, asa cum este definit de Carta ONU si nu are cu nimic de-a face cu Rusia, a mai precizat seful diplomatiei romane. La randul sau, ministrul Apararii roman, Mircea Dusa, a afirmat, ieri, ca sistemul de la Baza Deveselu este un sistem antiracheta defensiv vizand aparea tarilor NATO.

Rusia a incheiat manevrele militare de mare anvergura

Federatia Rusa a anuntat ca a finalizat, sambata,  manevrele militare incepute saptamana trecuta, la care au participat peste 80.000 de soldati, potrivit AFP. Presedintele Vladimir Putin a ordonat, luni, exercitii de mare amploare din Marea Neagra in Pacific, trecand prin Arctica si incluzand deplasarea de bombardiere nucleare in Crimeea si rachete balistice in Kaliningrad, enclava rusa in Europa. Potrivit expertilor, manevrele, viu criticate de tarile europene vecine cu Rusia, sunt destinate sa arate Occidentului, in special NATO, ca Moscova este pregatita pentru toate scenariile, pe fondul crizei ucrainene.

Ultimele stiri

  • Dezvăluiri incredibile despre trecutul judecătoarei lui Vlad Pascu/„A avut concedii medicale repetate și prelungite”
  • Florin Piersic, operat de urgență. Ce a pățit marele actor
  • Citație Rugina Mariana
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Evoluția acțiunii Transgaz (TGN) în anul 2023
  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Exit mobile version