Cauta

Scumpire uriașă a apei!

Administrația Națională ”Apele Române” a anunțat o creștere imensă a tarifului apei, motivul principal fiind incapacitatea financiară de a menține siguranța barajelor, precum și infrastructura lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor. Scumpirea apei va provoca și o scumpire a energiei electrice, având în vedere că măsura va afecta și hidrocentralele.

Majorarea tarifelor îi va lovi și pe producătorii de energie electrică din hidrocentrale

Prețul apei va crește cu 23%, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Apelor și Pădurilor. Ultima ajustare a contribuțiilor specifice de gospodărire a apelor a fost realizată în anul 2010, baza de calcul realizandu-se la nivelul prețurilor din anul 2008. Totodată, în 2010 nu au fost actualizate contribuțiile și penalitățile corespunzătoare managementului calitativ al resurselor de apă și nici tarifele aferente actelor de reglementare, se arată în motivarea proiectului de act normativ. Majorarea prețurilor a mai fost justificată de preluarea a peste 2.000 km de diguri de apărare și a 80 de baraje, de creșterea prețurilor la materiale și combustibil comparativ cu anul 2010, de 16,51%, precum și de creșterea costurilor cu implementarea prevederilor directivelor europene în scopul îndeplinirii angajamentelor și obligațiilor luate de statul român prin acordurile şi convenţiile internaţionale, respectiv costuri de monitorizare a resurselor de apă. Fără o creștere a prețurilor, susțin inițiatorii proiectului, nu va fi posibilă menținerea în stare de siguranță a Sistemului Național de Gospodărire a Apelor. ”Cota alocată în bugetul Administrației Naționale Apele Române aferent anului 2019, pentru finanțarea lucrărilor de mentenanță în scopul menținerii funcționalității și siguranței în exploatare la nivelul proiectat al infrastructurii sistemului de gospodărire a apelor este inferioară unui minim necesar”, susțin reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor.

Banca Mondială: Pregătiți-vă pentru secetă”

Raportul de Diagnostic Apă România – Tranziția la respectarea, incluziunea și securitatea apelor în UE, elaborat de Banca Mondială, atrage atenția asupra faptului că schimbările climatice vor pune mai multă presiune asupra gestionării permanente a resurselor de apă subfinanțate, solicitând, printre altele, investiții majore în lucrările privind capacitatea barajelor și protecția împotriva inundațiilor, pentru a crește capacitatea de stocare pentru secete și îmbunătățirea protecției împotriva inundațiilor în aval. România este una dintre țările europene cele mai expuse riscului la inundații, costurile acestora fiind de 140 de milioane de euro pe an. În șapte din județe românești media pierderilor economice anuale datorate inundațiilor depășește 4% din Produsul Intern Brut local, infrastructura actuală de protecție împotriva inundațiilor din România suferind mari întârzieri de întreținere.

 

Ultimele stiri

  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Un incendiu care a izbucnit la Piaţa Rahova a blocat circulaţia în Bucureşti! A luat foc un magazin Economat (VIDEO)
  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Exit mobile version