Cauta

Rusia, razboi electronic la Marea Neagra

Rusia foloseste intens tehnologii de perturbare a sistemului de navigatie prin satelit GPS in peninsula ucraineana anexata Crimeea si in Marea Neagra.  Echipamentele au fost utilizate de 10.000 de ori din februarie 2016.

De trei ani bruiaza masiv sistemul GPS

Ancheta organizatiei neguvernamentale americane C4ADS a pornit dupa ce  un capitan al unei nave comerciale care naviga in Marea Neagra a sesizat faptul ca sistemul de navigatie ii arata ca se afla nu pe mare, ci la 40 de km de un aeroport local. Expertii cred ca transmitatorul principal se afla intr-un palat care a fost construit pentru Vladimir Putin, pe malul Marii Negre. Alte parti ale dispozitivului s-ar afla in mai multe puncte de pe litoralul Crimeei, inclusiv pe aeroportul uneia dintre statiunile de la Marea Neagra. Perturbari ale sistemului GPS s-au intamplat cu alte 20 de vase care navigau in Marea Neagra in 2017, mai ales in  zone unde se aflau obiective secrete rusesti sau resedinte secrete ale unor inalti oficiali rusi. Cazuri similare s-au inregistrat si in Oceanul Pacific, langa Vladivostok si Murmansk (Orientul Indepartat rus), in nordul Rusiei, langa Sankt-Petersburg, precum si zona Moscovei. ‘Perturbarea poate fi periculoasa si au existat experimente care au aratat ca se poate foarte usor schimba cursul unei nave sau al unei masini, trimitandu-le acolo unde se doreste, bunaoara in apele teritoriale ale unei tari straine pentru a crea un incident international sau pentru a captura vasele si echipajul, afirma un analist C4ADS. Prin distorsionarea semnalelor GPS, Rusia incalca fara echivoc normele internationale, in special, regulile Uniunii Internationale pentru Telecomunicatii, care spun ca tarile participante nu pot trimite in mod intentionat semnale gresite.

Ultimele stiri

  • Ce se întâmplă cu impozitele românilor după ce va fi introdus salariul minim european. Acest tip de leafă schimbă tot!
  • Dom’ Nic, mateinul cârcotaș
  • Salarii de 2.000 euro în România, dar românii nici nu vor să audă de aceste locuri de muncă: „Pleacă să muncească afară”
  • Gata și cu eolienele din Sudul țării. Afectează ariile naturale protejate
  • Veste bună pentru această categorie de pensionari. Vor putea ieşi la pensie mai repede, dar cu o condiţie. Proiect în Parlament
  • Cea mai mare păcăleală a lui Nicușor Dan: în 2024, bucureștenii se spală cu apă încălzită la ibric
  • Cristian Popescu Piedone i-a retezat orice speranţă lui Ciolacu privind retragerea din cursa pentru Primăria Generală: „Se bat cap în cap”
  • Mega 2024, în România. Von der Leyen, contestată la Bucureşti!
  • Tragedie în ziua de Florii 2024, la Mamaia: un bărbat de 50 de ani s-a înecat în mare!
  • Scriitorul Nicolae Iliescu va fi înmormântat marți, la Cimitirul Străulești 2
  • Exit mobile version