Cauta

Romanii, spionati 24 de ore din 24

Pe strada, la mall, in mijloacele de transport in comun sau chiar la ei acasa, in fata calculatorului, romanii sunt monitorizati 24 de ore pe zi, prin metode la care unii nu s-ar fi asteptat vreodata.

Cu ajutorul camerelor video montate pe cladiri, pot fi monitorizate toate persoanele care intra in raza de actiune

Un sondaj realizat recent de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie a relevat faptul ca 14% dintre romani se simt urmariti, fie de politie,  fie de detectivi particulari, fie chiar de serviciile secrete.

Bazele de date sunt scoase la vanzare pe internet

Desi unii cred ca spionii de pe urma lor folosesc aparatura ca in filme, metodele de monitorizare sunt mult mai simple decat s-ar fi asteptat.

In momentul in care internautii acceseaza un site, sunt anuntati ca si prietenii lor de pe Facebook au vizitat pagina web

O banala validare a cardului RATB inregistreaza pe loc faptul ca posesorul se afla, la un moment dat, intr-un mijloc de transport in comun dotat, fireste, cu camere video ce stocheaza tot, “pentru siguranta calatorilor”. Accesand un site banal poti afla ca unii dintre prietenii tai de pe Facebook au vizitat, la randul lor, pagina web, fapt ce nu poate decat sa va bucure, ca aveti aceleasi gusturi. De unde “stie” site-ul respectiv ce prieteni aveti in lista de pe portalul de socializare? Pentru userii de rand, va ramane un mister…

Baze de date vandute pe internet

Nici cand merg la mall cu familia sau la terasa prietenii, romanii nu au parte de intimitate. Camerele de supraveghere plantate strategic, fie de autoritati, fie de firmele grijulii, surprind fiecare miscare.  Restaurantele, firmele care fac livrari la domiciliu si clinicile private au, de asemenea, baze de date cu toti cei care au apelat vreodata la serviciile lor. La fel si operatorii de telefonie mobila, care afla numele celor cu cartele pre-pay apeland la diverse tertipuri, cele mai eficiente fiind cele cu organizarea unor concursuri. “Trimite numele complet si codul X pentru a te inscrie la concursul Y” – e cea mai simpla metoda de a afla numele celor care au cartele cumparate la liber, fara vreun act de identitate. In timp ce societatile comerciale se erijeaza in servicii de informatii, tot mai multe baze de date apar pe piata, fiind vandute pe internet, ca orice produs, in schimbul unor sume consistente.

Si totusi, nu doar institutiile – publice sau de stat – sunt curioase, ci si persoanele fizice, care vor sa ii inregistreze pe toti care trec prin fata casei lor. Invocand faptul ca vor se protejeze, tot mai multe persoane monteaza pe cladirile in care locuiesc camere video orientate catre strada, si nu catre imobilele despre care sustin ca vor sa le supravegheze.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Exit mobile version