Cauta

Anunț teribil din Israel: România vrea să cumpere Domul de Fier! Reacția ministrului Vasile Dîncu

romania

România, prima țară europeană care cumpără Domul de Fier al Israelului. Ce spune ministrul Apărării despre achiziție / foto: The Times of Israel

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a dezvăluit recent că România este dornică să cumpere radare și drone din Israel, potrivit haaretz.com.

România este foarte dornică să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome de la Israel, spun surse în urma vizitei ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, săptămâna trecută în Israel.

Sistemul costă în jur de 150 de milioane de dolari

Dacă se va ajunge la un acord, România, membră NATO, va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul.

De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în multe runde de luptă împotriva Gazei. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă interceptară 50.000 de dolari.

Dar Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul, vânzând doar două armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Nu se crede că americanii sunt interesați de mai mult.

Achiziția, permisă doar cu acordul Washingtonului

Potrivit rapoartelor confirmate, Azerbaidjan a achiziționat și Iron Dome. Un număr de țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Republica Cehă – au cumpărat componenta radar.

Deși Iron Dome este o creație a Ministerului israelian al Apărării și a contractorilor de apărare, a devenit în esență un proiect comun cu Statele Unite. Israelul a investit 800 de milioane de șekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea sa, americanii, prin alocări de către Congres, investind de patru ori această sumă.

Deci orice vânzare de Iron Dome necesită aprobarea Washingtonului. Sursele spun că șansele unei înțelegeri cu România sunt foarte bune.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version