AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski cere Israelului sistemul antirachetă Domul de Fier /...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski cere Israelului sistemul antirachetă Domul de Fier / Implicații geopolitice majore

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a vorbit cu parlamentarii din Knesset, a cerut ca țara sa să beneficieze de sistemul antirachetă israelian Domul de Fier, unul dintre cele mai eficiente din lume.

Invitat să vorbească în fața Parlamentului israelian, Zelenski, care are origini evreiești, a criticat postura de neutralitate adoptată de statul evreu de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

El a cerut, astfel, Israelului să „facă o alegere”, regretând în special faptul că Israelul încă nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.

Umbrela perfectă

Zelensky și-a reiterat și cererea de aprovizionare cu armament pentru a respinge armata rusă, dar de data aceasta a precizat în mod explicit solicitarea sa către parlamentari: ar dori ca armata ucraineană să fie echipată cu Domul de Fier, este unul dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare antirachetă din lume, scrie Le Figaro.

Dezvoltat de Israel cu ajutorul SUA, Iron Dome este un sistem antirachetă mobil destinat să contracareze diferite amenințări precum rachete sau obuze de artilerie. Poate doborî obiecte cu o rază de acțiune de până la 70 km, zi și noapte, indiferent de condițiile meteorologice.

În Israel, prima baterie a fost instalată în martie 2011 în regiunea Beersheva, capitala deșertului Negev, situată la 40 km de Fâșia Gaza. Au fost apoi desfășurate alte baterii, în special în apropierea orașelor Ashkelon, Ashdod, la sud de Tel Aviv, în apropiere de orașul Netivot, la 20 km de Gaza, dar și la granițele cu Liban și Siria.

Fiecare baterie include un radar de detectare și urmărire, software de control al focului și trei lansatoare echipate fiecare cu 20 de rachete interceptoare. Și deși inițial a stârnit scepticism cu privire la eficacitatea sa, scutul antirachetă a interceptat de atunci mii de rachete palestiniene lansate de Hamas din Fâșia Gaza.

Israel, comunitatea din Rusia și războiul din Siria

Folosirea unui astfel de sistem de către ucraineni ar fi cu siguranță mult mai eficientă decât utilizarea vechilor sale baterii sovietice, vădit nepotrivite pentru a contracara atacurile rusești și parțial deja distruse de ruși. Desigur, Ucraina a primit rachete sol-aer Stinger, dar trebuie spus că până acum nu a reușit să prevină atacurile aeriene rusești pe teritoriul său.

Atitudinea Israelului de la începutul conflictului din Ucraina este diferită de cea a altor țări occidentale, guvernul încercând să rămână în echilibru cu rușii.

După ce inițial a ezitat să critice deschis invazia rusă, Israelul a hotărât în ​​cele din urmă să voteze în ONU pentru a condamna agresiunea – sub presiunea aliatului său american. Dar israelienii vor să rămână neutri și să evite pe cât posibil orice acțiune care ar putea atrage mânia Kremlinului.

Pe de o parte, pentru că israelienii intenționează să continue să lupte împotriva regimului lui Bashar al-Assad din Siria, unde armata rusă este prezentă din 2015.

Pe de altă parte, Israelul nu dorește să aducă riscuri asupra importantei comunități evreiești din Rusia.

Dacă, prin urmare, Israelul oferă ajutor umanitar Ucrainei, nu poate fi pusă în discuție în această etapă trimiterea sprijinului militar lui Zelenski, nici măcar aprovizionarea cu arme. Israelul a întârziat chiar să accepte refugiați ucraineni pe teritoriul său.

Americanii ar putea oferi noi garanții

Ucraina a cerut deja să fie echipată cu Domul de Fier de cel puțin un an, prin intermediul americanilor – care până acum nu au reușit să convingă guvernul israelian.

Oficial, pentru că sistemul antirachetă este rodul unei colaborări între industriile de apărare ale Statelor Unite și Israelului și nu poate fi vândut unei țări terțe.

Argumentul este specios: în realitate, Domul de Fier a fost deja vândut către mai multe țări ale căror puncte de vedere strategice sunt de acord cu cele ale israelienilor, în special Azerbaidjanului, care deja îl folosește pentru a se proteja de ruși, și poate chiar în curând Emiratele Arabe Unite, amenințate de focul iranian.

Pentru a încerca să convingă Israelul să furnizeze ucrainenilor această armă decisivă, americanii ar putea încerca să ofere garanții.

Dar de ce ar oferi statul evreu Ucrainei nava amiral a tehnologiei sale de apărare, când chiar europenii nu s-au dezlipit de gazul rusesc? Mai mult, se argumentează la Ierusalim, instalarea bateriilor de rachete și mai ales pregătirea necesară pentru a le folosi necesită timp: pe termen scurt, acest lucru nu ar avea, așadar, niciun efect asupra conflictului din Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea
602 afisari

3 COMENTARII

  1. in atacul din fasia gaza au facut un rahat! noroc ca nu erau rachete mai de doamne ajuta ca-i mancau palestinienii. erau facute din prostii luate de pe net.

  2. Pana sa-l dai in folosinta ar trebui ca acest sistem sa fie foarte atent configurat in functie de datele de pe teren si apoi sa se faca mai multe teste. E posibil ca sistemul sa nu faca fata la rachetele rusesti mai moderne decat cele ale iranienilor (folosite de Hamas) si asa sa-i arate slabiciunea. Asta ar indica teroristilor de la Hamas ce armament sa foloseasca. E un risc prea mare pentru israelieni si americani.

  3. DOAR STAND SI ANALIZAND CEEA CE SCOATE ZELINSKY DIN GURA !,POTI SA TRAGI O CONCLUZIE -A INTRAT IN FAZA IN CARE II FUGE TERENUL DE SUB PICIOARE. ZELINSKY NU STRALUCESTE CA SI INTELIGENTA SAU CULTURA ,IAR CAND S-A ADRESAT KNESETULUI A DAT CU MUCII IN FASOLE ,BA CHIAR I-A OFENSAT PE EVREI.
    DE DATA ASTA ZELINSKY A APELAT LA FAPTUL CA ESTE EVREU ,IAR EVREU CU EVREU SE AJUTA !,TRAIND IN UCRAINA SI FIIND DE MESERIE CIRCAR N-A BAGAT SEAMA CA MAI APROAPE DE CORP ESTE CAMASA DECAT HAINA !.” DOMUL DE FIER ” SISTEMUL DE DETECTIE SI INTERCEPTIE A RACHETELOR ESTE CAMASA ISRAELULUI ,IAR DACA VREI SA O MAI AI CAMASA ,N-O PUI CAMASA PE GARUL DE LA DRUM !!,SAU N-O IMPRUMUTI !.
    ZELINSKY A FACUT JOCUL LUI BIDEN IGNORAND REALITATEA IN CARE SE AFLA UCRAINA. ZELINSKY IL SANTAJEAZA AZI SI PE BIDEN !,EL N-ARE LIMITE IN DISPERARE JOACA LA CACIALMA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger