Cauta

Romania. Inchis pentru renovare!

In orice parte ai intoarce privirea, vezi o tara obosita de asteptare si nepasare. Nu suntem in stare sa-i primenim obrajii coscoviti de fardurile intinse peste mizeria de dedesubt. Vorbim de planuri de fericire, de bunastare, de sanatate la standarde occidentale, de pensionari multumiti, care sa nu mai iasa in strada pentru banii promisi, de politici de protectie sociala, vorbim despre orice. Vorbim. Vorbim, caci nu ne costa nimic. Intre timp, gaura din asfaltul de anul trecut se uneste cu cele de anul asta sau, pentru diversitate, ne tinem batosi pe locul intai al saraciei europene.

Dam cu clor dam si cu var daca e cazul Si la ce ne ajuta

Am obosit sa asteptam ca cineva sa raneasca gunoiul peste care se da cu roz, ca sa para mai vesel. Am obosit sa asteptam politicianul care sa promita fara sa minta. Am obosit sa asteptam intrarea in renovare a Romaniei.

Operatiunea „Mutati gunoiul”

Ne multumim doar cu carpeli si improvizatii care sa dea bine la selfie-ul politic. Avem planuri pentru revigorarea transporturilor care ar uimi si cele mai inventive minti din lume. O puzderie de drumuri, de poteci, de strazi, sosele si autostrazi, de carari asfaltate si alte nascociri incat, cand le privesti cum stau ele aliniate pe hartie, te intrebi unde mai locuiesc oamenii daca toata tara e ocupata de ele. Construim, construim, dar stai sa treaca planul de fezabilitate. Si, de regula, nu trece, mai trebuie inca doua sau trei. Pe bani din ce in ce mai multi si pana ce ministrul dispare in negura politica. Cad autostrazile abia construite dar nimeni nu i-ar spune ministrului ca e un prost cu diploma si sa plateasca din buzunar pagubele. Niciodata. E nevoie de el in alt guvern, pe alta functie. In viziunea politica a anilor scursi din decembrie ’89, renovare a insemnat doar mutarea gunoiului din bucatarie, in baie.

Clor, mult clor

In Sanatate, dezastrul e la el acasa. Cel mai mare numar de morti infantile din Europa nu spune nimanui nimic. 1.000 de copii sub un an. 2.000 de copii sub cinci ani. Si asta se intampla an de an. Anual, mor copii cat populatia unei comune. Planuri de combatere si prevenire, cate vrei. Eficienta zero. In spitale, conditii adesea inumane. Pacientii se interneaza cu o boala si se externeaza cu alta, dar, din moment ce pe biletul de iesire scrie ca e vindecat, inseamna ca totul e bine. Aparatura medicala performanta adusa pe bani grei. Zace la subsol, pentru ca nimeni nu stie sa o foloseasca sau sa o intretina. Medicamentele esentiale se cumpara de la farmacia de vizavi, aparuta acolo ca din intamplare. Spitalul nu are. Tot ca din intamplare. Blaturi cu Casele de sanatate, smecherii gretoase cu retete, pe bani multi. Faima scolii romanesti de medicina e lovita miseleste de interese obscure sau de politici neadecvate. Cati ani trebuie sa treaca pana cand cineva va pricepe ca renovarea sistemului de sanatate nu insemna sa dai cu clor pe jos sau cu ce s-o da?

La masa cu prostia

Ne laudam cu tehnologie IT ultraperformanta, dar avem zeci de comune neelectrificate, insumand aproape 53.000 de locuinte. Vrem sa fim jucatorul forte pe piata gazelor, dar avem 1.000.000 de locuinte neracordate la reteaua de distributie. Primariile pot aduce reteaua la poarta, dupa ultimele reglementari. Dar primariile inseamna primari, adica tin de politic. Iar politica nu se renoveaza, indiferent cine s-ar aseza pe jiltul puterii. Remanierea guvernelor sau schimbarea majoritatii parlamentare nu inseamna renovare. Inseamna doar mutarea lacomiei intr-o alta gasca sau a datoriilor intr-un alt sac. Un sac din care nu se recupereaza nimic, ci doar se adauga altele. Politicianul care sa promita fara sa minta, dupa cum spuneam la inceput, nu s-a nascut. Iar daca s-a nascut, nu va avea niciodata loc pe scaunul de sus. Sigur ca exista prosti – da, ati citit bine, de prosti e vorba – in toate guvernele, dar prostia, din pacate nu se renoveaza. Se muta doar de pe un picior pe altul si are grija sa dea cu matura pe la colturi, sa mai stearga praful, sa se faca placuta si sa se aseze la masa cu netotii de rang inalt. Pentru consultanta, asistenta si completarea studiilor. Romania intra in renovare? As vrea, dar nu cred.

Ultimele stiri

  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Exit mobile version