Cauta

Romania, condamnata la plata a 21 miliarde de euro

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) obliga Romania sa-si urgenteze legislatia in domeniul retrocedarilor. Despagubirile totale se ridica la 21 miliarde de euro.

Magistratii CEDO pot impune sanctiuni dure Romaniei

Conform unei statistici deloc favorabile, Romania se afla pe primul loc intre cele 47 de tari membre ale Consiliului Europei in ceea ce priveste nerespectarea drepturilor de proprietate. CEDO a impus schimbarea sistemului de retrocedare si nu se va mai ocupa de fiecare caz in parte.  Drept urmare, Curtea a decis in acest an folosirea procedurii hotararilor-pilot in privinta Romaniei in cauzele referitoare la imobilele nationalizate in timpul regimului comunist.  Decizia a fost motivata de inexistenta in Romania a aunui mecanism clar de retrocedare.  Solutia Curtii este insa si in defavoarea reclamantilor, ale caror dosare vor fi „inghetate”  cel putin noua luni, timp in care statul roman este obligat sa-si modifice legislatia din domeniul retrocedarilor. Potrivit juristilor si specialistilor in domeniul imobiliar, daunele totale pe care le are de platit Romania catre fostii proprietari se pot ridica la 21 miliarde de euro.

Avalansa de cereri

CEDO este sufocata de cererirle de retrocedare  provenite din tara noastra.  Potrivit presedintelui Tribunalului Functiei Publice a Uniunii Europene,  Paul Mahoney,  circa 75% dintre cele 50.000 de cauze inregistrate anual la CEDO sunt depuse de cetateni din Romania, Ucraina si Rusia. Romania a fost condamnata de CEDO in 2010  la plata a 7,4 milioane de euro despagubiri, dupa ce in 2009 si 2008 statul roman a fost obligat la plata a cate 12 milioane de euro pe an.

Despagubiri de top

Cele mai mari despagubiri platite „dintr-o bucata” de statul roman de-alungul timpului unor reclamanti sunt urmatoarele:

– 400.000 euro, pentru incalcarea  dreptului la un proces echitabil,

– 570.000 euro, pentru proasta functionare a  Fondului Proprietatea,

– 2.413.499 euro, pentru incalcarea dreptului de proprietate.

In acest ultim caz,  despagubirea a fost platita  catre Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, in contul a 25 de apartamente nationalizate, vandute ulterior de stat,  fara ca atunci proprietarul sa fi primit despagubiri.

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version