Cauta

Protest inedit al fermierilor. Crescătorii de vaci ies în stradă și varsă laptele

protest

Crescătorii români de vaci din zona Ardealului vor protesta miercuri, 29 martie, disperați că nu mai au cui vinde laptele.

Protest inedit al fermierilor. Crescătorii de vaci ies în stradă şi vor să verse, simbolic, o cisternă cu lapte în comuna Surduc, din judeţul Sălaj, la ferma unuia dintre fermieri.

Fermierii, disperați că n-au cui vinde laptele

Fermierii sunt disperați pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs.

De asemenea, se plâng că procesatorii refuză să cumpere de la fermierii români în ciuda prețului mic pe litrul de lapte, care nu acoperă cheltuielile crescătorilor. Protestul organizat de BOVICOOP este programat pentru astăzi la ora 14.

Situația este dramatică, crescătorii de vaci din mai multe județe, Maramureș, Sălaj, Bihor, Harghita, Covasna nu mai au unde să vândă laptele, procesatorii le-au întors spatele și cumpără doar de la „firme de casă”, spune fermierul Daniel Frei, președintele BOVICOOP.

Președintele BOVICOOP a declarat, pentru Agroinfo, că la protestul de mâine vor participa circa 100 de crescători de vaci de lapte.

„Suntem obligați să ieșim în stradă, nu avem altă posibilitate. Vacile noastre produc 48.000 litri lapte zilnic și nu mai avem unde să-l vindem. Ce soluții am putea să găsim?! De o perioadă, dăm laptele gratis la vecini, rude numai să nu-l aruncăm. Mâine ar trebui să colectez lapte și tot în canal va ajunge. E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră. În zona Harghita, Covasna, 29 de centre colectare lapte sunt în aceeași situație. Se aduce lapte de afară și laptele nostru nu-i bun. Cu greu am clădit cooperative, iar acum procesatorii ne-au întors spatele.

Pumnul în gură, 1,40 lei litrul, dar nici așa să nu iei laptele?! Firmele de casă care colectează pentru ei nu au rămas fără contract. Nici măcar nu putem renunța la ferme, pentru că mulți dintre noi avem proiecte pe fonduri europene și trebuie să le ducem la capăt. Avem nevoie de soluții, de o întâlnire pe filiera laptelui mediată de Guvern, să stăm la masă crescători, procesatori, guvernanți. Acum 3 luni dacă mi-ar fi zis cineva că se va întâmpla asta, să fim forțați să aruncăm laptele, nu aș fi crezut,” a declarat Daniel Frei, președintele BOVICOOP, pentru Agroinfo.

Deși crescătorii și-au propus ca în semn de protest să verse miercuri o cisternă cu lapte, Daniel Frei spune că ar prefera să împartă laptele oamenilor care au nevoie.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version