AcasăEconomieCrescătorii români de vaci, în pragul falimentului: "Multe ferme au dispărut, vom...

Crescătorii români de vaci, în pragul falimentului: „Multe ferme au dispărut, vom dispărea şi noi”

Fermierii români au ajuns să se roage de Guvern să nu mai importe lapte din Ucraina şi din alte ţări. Crescătorii de vaci au fost înștiințați că vor primi de la procesatori prețuri care îi duc spre faliment.

Pe de altă parte, românii resimt preţuri mai ridicate de la raft.

Procesatorul a scăzut preţul cu 10-15%

E jale! Eu m-am descurajat total, cu toate că am plăcerea. Am făcut rasă, am investit foarte mult, dar sunt nevoit să..

Nu ştiu ce am să fac. Am primit o lovitură în 2023, spunându-mi procesatorul că nu poate decât să ieftinească laptele aşa preţul fiind foarte mic. Preţul este acum undeva la 1,7 – 1,8 lei. Eu îl dădeam în urmă cu o săptămână cu 2,2 lei.

Procesatorul a scăzut preţul cu 10-15% spunându-mi că nu merge piaţa. Dacă nu se reglementează ceva, sunt nevoit ca ferma zootehnică să o desfiinţez. Cu părere de rău multe ferme au dispărut, vom dispărea şi noi”, a declarat un fermier pentru Antena 3.

Negocieri grele între procesatori şi producători

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a explicat de ce s-a produs acest fenomen: e o perioadă este una de refacere a contractelor între procesatori şi producători şi există o serie de negocieri.

Este o perioadă de refacere a contractelor şi în această perioadă există o serie întreagă de negocieri între producătorii de lapte şi procesatori. Şi de aici, interpretările sunt diferite, cu interese diferite. Un contract vizează interese diferite pe un produs comun.

Şi de aici o serie întreagă de discuţii care sunt în această fază firească când sunt dispute cât dăm pe lapte.

Procesatorul trebuie să se gândească că nu ia lapte conjunctural, adică nu ia azi şi mâine nu, şi trebuie să aibă siguranţa că acel producător este furnizor de lapte continuu şi cu cantităţile stabilite prin contract„, a spus Daea.

author avatar
Andrei Ștefan
1.680 afisari

19 COMENTARII

  1. Pai daca ucrainenii au timp de muls, zilnic, in cantitati industriale si de export, inseamna ca nu e chiar o mare nenorocire in Ucraina.Treaba merge la ei.
    Intrebam pe procesatori in ce conditii de igiena se recolteaza laptele? Cand zic ca nu au apa potabila, energie electrica?
    Chiar vor o intoxicare a UE?
    Intrebam si presa despre ce procesatori romani este vorba?
    Presa sa dea toata informatia.

  2. Nu au vazut cum vor vacile ,eco cu o gaura in stomac unde le hranesc nebunii,le extrag gazele si altele,chestii de nebuni si chinuitori de bietele animale neajutorte fata de bestii.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Adio, șpagă! Controalele instituțiilor statului, înregistrate video

Toate instituţiile cu atribuţii de control din România vor fi obligate să folosească mijloace foto-audio-video în activitățile desfășurate, potrivit unui proiect de lege depus...

Protestele fermierilor din Europa sunt reacția față de ecologismul radical!

După luni de proteste ale fermierilor în orașele de pe întreg continentul, legiuitorii europeni se străduiesc să găsească soluții pentru le potoli furia -...