Cauta

Premiera OMS: Atlasul sanatatii in functie de schimbarile climei

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Organizatia Mondiala de Meteorologie au lansat un atlas in care se coreleaza schimbarile climatice severe si impactul pe care il au asupra sanatatii oamenilor.

Punctele rosii arata cele mai poluate orase ale lumii

„Atlasul sanatatii in functie de clima” contine date importante despre impactul asupra habitatului uman a uraganelor, inundatiilor, secetei, temperaturilor extreme etc si date necesare pentru prevenirea si diminuarea riscului imbolnavirii oamenilor.

Contine si masuri de urgenta

Acesta a fost prezentat in premiera la sesiunea extraordinara a Congresului Organizatiei Mondiale de Meteorologie, desfasurat la Geneva intre 29 si 31 octombrie.

Harta precipitatiilor in 2010 si incidenta aparitiei holerei (zonele rosii)

Specialisti si oficiali din 183 de tari au discutat despre implementarea unei Infrastructuri Globale pentru Servicii Climatice, axata pe patru prioritati: sanatate, securitate alimentara, managementul apei si reducerea riscurilor dezastrelor.

În 2071 orasele „fierbinti“ devin asemanatoare cu cele din nordul Europei

Meteorologii au contribuit la Atlas cu harti care contin modificarile climei deja constatate si prognoze viitoare, cu impact asupra mediului, iar medicii au introdus aparitia unor anumite tipuri de epidemii, inregistrate in urma catastrofelor precedente. Atlasul contine si masuri de urgenta ce pot fi luate pentru limitarea focarelor, medicamentele care trebuie sa existe in stocurile farmaceutice ale autoritatilor locale, in zonele de risc, pentru protectia sporita a populatiei.

Milioane de oameni afectati anual

Uraganele, cicloanele, inundatiile si seceta afecteaza anual sanatatea a milioane de oameni. Variabilele climei tind de la an la an spre valori extreme, iar acestea favorizeaza anumite tipuri de epidemii. De exemplu, inundatiile favorizeaza aparitia epidemiilor de malarie, febra dengue, meningita si holera. Temperaturile negative extreme sunt corelate cu gripele, din ce in ce mai virulente. Seceta favorizeaza aparitia unor boli digestive, fie din cauza alimentelor alterate, fie din cauza foametei. „Clima are un profund impact asupra vietii oamenilor”, a declarat dr.Margaret Chan, director general al OMS. „Pregatirea cadrelor medicale si a autoritatilor pentru asigurarea protectiei populatiei in caz de calamitate poate reduce mult impactul negativ asupra oamenilor. Atlasul contine date de referinta, colectate din experientele anterioare”, a subliniat dr. Chan.

Introducerea de sisteme de avertizare

De exemplu, in 2010 s-a inregistrat o epidemie de holera cauzata de ploi abundente, in regiuni unde accesul la apa potabila e limitat, iar conditiile sanitare sunt improprii. Hartile  publicate in Atlas arata regiunile unde autoritatile medicale trebuie sa ia masuri speciale pe viitor, pentru ca acestea raman sub incidenta riscului de a aparea acelasi tip de epidemie. Studiile de caz au demonstrat ca o buna colaborare intre meteorologi, serviciile de interventie rapida si serviciile medicale au salvat sute de mii de vieti. Rata mortalitatii in urma cicloanelor din Bangladesh s-a redus de la 500.000 in anul 1970, la 140.000 in 1991, pana la 3.000 in 2007, gratie introducerii sistemului de avertizare. Dupa cum s-a putut constata si in America, in urma „uraganului de proportii biblice” Sandy, datorita sistemului de avertizare si a masurilor speciale s-a inregistrat un numar limitat de victime, in jur de 50.

Pericol major de alergii in Europa

In Europa, perioadele de caldura extrema, care in trecut se repetau cam o data la 20 de ani, se preconizeaza ca se vor inregistra o data la 2 – 5 ani. Temperaturile mari afecteaza in special oamenii mai in varsta, care locuiesc in orase. In ultimii zece ani s-a constatat o inmultire a cazurilor de alergii sezoniere si astm, atat la orase, cat si la sate. Cele de la orase sunt agravate de poluarea urbana, care, la nivel mondial, este cauza decesului a 680.000 de copii anual. Cei mai importanti alergeni sunt mucegaiurile din praful de casa, polenurile,  in special poluarea rezultata din gazele de esapament. Aproape  70% din populatia urbana din Europa este vulnerabila din cauza gandacilor de bucatarie, care constituie cauza  majora de alergie respiratorie, rinita si astm bronsic.

Ultimele stiri

  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Iliescu riscă închisoare pe viață. Cum a întâmpinat-o pe prima procuroare care se ocupă de dosarul mineriadei
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Erdogan îl amână pe Biden. Nu mai are loc întâlnirea de pe 9 mai
  • Traian Băsescu explică unde s-a produs întârzierea aderării la Schengen: „Eram intrați de 10 ani”
  • Gabriela Firea neagă acuzațiile cum că planurile urbanistice de sector din mandatul său ar fi fost ilegale: „Vorbe în vânt!”
  • PS4: Procedura de licitație pentru proiectarea și execuția liniei de metrou M4, tronsonul Gara de Nord- Gara Progresul, publică în SICAP
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Premierul Ciolacu, despre situația de la Slănic, unde o stradă s-a surpat: „S-a făcut un drum peste o mină. Ce vreţi să fac?” – VIDEO
  • Exit mobile version