Cauta

Peste un milion de spanioli au protestat impotriva reformei muncii

O mare de oameni agitand drapele rosii a invadat orasele spaniole duminica pentru a protesta fata de reforma din domeniul muncii, in cadrul primului raspuns de masa fata de politica Guvernului conservator ce spera ca in acest fel sa combata somajul care a ajuns la 23 la suta.

La Madrid si Barcelona, principalele doua orase ale tarii, zeci de mii de manifestanti au raspuns la apelul sindicatelor pentru a protesta fata de aceasta reforma care, in opinia lor, „accelereaza distrugerea locurilor de munca”.

Manifestatii similare au fost prevazute in 57 de orase spaniole. In absenta unor informatii din partea politiei, sindicatele au anuntat o mobilizare puternica, de 500.000 de manifestanti la Madrid, 400.000 de la Barcelona si 150.000 la Valencia.

La Madrid, manifestantii reuniti la apelul UGT si Comisiones Obreras (CCOO), principalele doua sindicate spaniole, au traversat centrul capitalei purtand pancarte pe care se putea citi „nu reformei din domeniul muncii care este nedreapta, ineficienta, inutila” sau „nu reformei si taierilor bugetare. Greva generala”.

„Greva, greva, greva”, strigau manifestantii, care i-au cerut Guvernului sa deschida negocierile pe tema acestei reforme.

„Trebuie sa ne miscam. Vor incepe cu aceasta si apoi vor continua cu suprimarea drepturilor”, afirma Victor Ogando, un manifestant in varsta de 44 de ani, purtand o sapca neagra cu o insigna in culorile rosu si alb ale CCOO, fost muncitor in constructii si in prezent somer.

In multime se afla si profesori purtand tricouri ale „mareei verzi”, o miscare de contestare nascuta in septembrie pentru a denunta taierile bugetare din educatie in regiunea Madrid, sau manifestanti din cadrul miscarii indignatilor.

„Sunt aici impotriva reformei privind munca dar si a taierilor din serviciile publice”, afirma Clemencia Alvarado, o profesoara in varsta de 54 de ani. „Invatamantul nu este o cheltuiala, este viitorul nostru”, adauga ea. Tinerii, categoria cea mai afectata de somaj (48,6 la suta dintre cei cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani nu au un loc de munca), sunt prezenti si ei la manifestatie.

„Ma tem ca generatia noastra are mai putine drepturi decat cea a parintilor mei, ca noi nu vom trai la fel de bine. Simt ca Spania si Europa regreseaza cu astfel de reforme”, marturiseste Jordi Alsedo, un student in varsta de 23 de ani.

„Bancheri, hoti, dati inapoi milioanele”, strigau manifestatii la Barcelona.

Guvernul lui Mariano Rajoy a adoptat la 11 februarie o noua reforma pentru a flexibiliza piata muncii, incluzand scaderea indemnizatiilor pentru cei concediati si masuri de stimulare a angajarii tinerilor.

Raspunzand manifestatiilor, premierul a aparat inca o data, duminica, aceasta reforma la incheierea congresului Partidului Popular, la Sevilla.

Ultimele stiri

  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Un incendiu care a izbucnit la Piaţa Rahova a blocat circulaţia în Bucureşti! A luat foc un magazin Economat (VIDEO)
  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Exit mobile version