Cauta

Pacienţii sub acoperire au plecat în ţarã. Care sunt spitalele vizate?

Ministrul Sãnãtãţii, Sorina Pintea, şi-a format deja prima echipã de pacienţi sub acoperire. Este vorba despre 17 angajaţi ai ministerului şi ai structurilor subordonate, care au fost trimişi în spitalele din ţarã pentru a depista cadrele medicale care pretind şi iau şpagã, dar şi pentru a observa calitatea serviciilor medicale.

Sindicaliştii susţin cã pacientul sub acoperire îl supune pe medic la un stres suplimentar

Protestele la adresa ministrului Sãnãtãţii, care a decis sã ia mãsuri radicale împotriva corupţiei din spitale, nu au avut efectul scontat. Sorina Pintea ne spune cã nu va face niciun pas înapoi, ci dimpotrivã, va face demersuri pentru mãrirea echipei pacienţilor misterioşi, pentru a pune capãt fenomenului şpãgilor din spitale. “Existã o lege din 2004 care îţi permite sã faci aceste lucruri, cu condiţia ca cel care este în rolul de pacient misterios sã fie de specialitate, adicã sã aibã o pãrere plauzibilã asupra a ceea ce verificã. Sunt mulţi specialişti care vor sã se implice în aceastã acţiune, voi continua atât operaţiunea pacientul misterios, cât şi controalele inopinate în spitale. Se va merge, în primã etapã, în spitalele unde avem semnale de la pacienţi cã se ia şpagã. Nivelul plãţilor informale depãşeşte cu mult nivelul altor tipuri de corupţie din sistem. Din pãcate, anumite sesizãri pe care le primim sunt adevãrate şi nu putem sã nu ţinem cont de ele. Ne luptãm cu toate tipurile de corupţie din sãnãtate, dar se pare cã la fiecare încercare de a promova ceva care sã rezolve cu adevãrat problema avem parte de atacuri. Eu cred cã nu trebuie sã ne prefacem cã fenomenul şpãgii în spitale nu existã”, ne-a declarat Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãţii.

13.500 de români spun cã li s-a cerut şpagã

Potrivit datelor centralizate din chestionarele de feedback de la Ministerul Sãnãtãţii, din 2016 pânã în prezent, peste 13.500 de români au afirmat cã asistentele şi medicii le-au cerut bani sau atenţii pentru serviciile prestate. Dintre aceştia, circa 11.000 au spus cã doresc sã raporteze faptele responsabilului anticorupţie al Ministerului Sãnãtãţii. Pe de altã parte, Federaţia Solidaritatea Sanitarã a condamnat decizia ministrului Sãnãtãţii de a trimite pacienţi sub acoperire, reprezentanţii acestuia susţinând cã au scãzut cazurile de condiţionare a actului medical. “Lansarea acestei direcții de acțiune ilegalã a fost făcută pe fondul unei întregi campanii mediatice ce are la bază o prezumție de culpă a unei întregi categorii profesionale, respectiv promovarea ideii că problemele privind corupția din sănătate sunt într-o continuă creștere. La ora actuală există o tendință clară de scădere a procentului pacienților care au indicat cazuri de condiționare a actului medical. Chiar dacă procentul este relativ mic, el dă seama de existența unui fenomen pe care Federația Solidaritatea Sanitară îl dorește eliminat total. Tendința acestui fenomen tinde să indice eficiența unei serii de măsuri, cea mai evidentă fiind creșterea veniturilor salariale”, se aratã într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitarã.

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version