Cauta

Obiceiuri, traditii si superstitii de Paste: Cum afli daca te casatoresti!

Credinciosii ortodocsi au felurite obiceiuri de Paste, iar in Romania aceste datini difera de la o zona a tarii la alta. Afla ce fac fetele pentru a afla daca se marita, ce se mananca si cum se ciocnesc ouale.

Romanii cred ca pentru a le merge trebuie sa aduca acasa “lumina” de la biserica, iar cu lumanarea aprinsa in noaptea Invierii inconjoara intreaga casa, dupa care, potrivit traditiei, lumanarea o pun langa icoana Maicii Domnului.

Totodata, se crede ca este bine ca din primul ou ciocnit sa manance toti membrii familiei, pentru a fi mereu impreuna. Legat de oua, se mai crede ca cei care le ciocnesc in prima zi de Paste se vor intalni si pe lumea cealalta, iar daca oul spart are doua galbenusuri este semn ca cel care l-a ciocnit se va casatori curand.

De asemenea, este bine ca in dimineata de Paste credinciosii sa se spele pe fata cu apa in care au fost puse un ou rosu – pentru obraji rumeni, un banut din argint – pentru belsug, si un fir de iarba – pentru prosperitate.

In prima zi de Paste se poarta haine noi, in semn de respect pentru aceasta sarbatoare, dar si pentru ca ea semnifica primenirea trupului si a sufletului, asa cum se primeneste intreaga natura primavara.

Masa din prima zi este un bun prilej de reunire a familiei, cu respectarea unui ritual. De pe masa credinciosilor nu trebuie sa lipseasca ouale rosii, casul de oaie, salata cu ceapa verde si ridichi, drobul si friptura de miel, pasca umpluta cu branza sau smantana.

In unele parti din Transilvania, in ziua de Paste, fetele se spalau cu apa de pe roata morii, ca sa fie frumoase. In mai multe zone ale tarii exista obiceiul ca a doua zi de Paste tinerii sa stropeasca fetele iar acestea sa le dea baietilor de baut si sa le ofere daruri, caci se crede ca nici unei fete nu ii va merge bine daca nu este stropita.

In Banat si Bucovina oamenii se saruta intre ei, imediat dupa Inviere, in timp ce pe Valea Jiului, cand canta preotii si cantaretii „Si unii pe altii se imbratiseaza”, cei prezenti se string in brate si-si dau unul altuia mana. In tinutul Fagarasului, sarutarea si imbratisarea se considera nu numai un semn de bucurie, ci si de pace, iar in Banat, aceasta datina semnifica iubire, iertare, uitarea oricarei suparari.

Citeste si:

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version