Cauta

Obama da un miliard de dolari pentru securizarea Europei de Est

Presedintele american, Barack Obama, a propus, marti, la Varsovia, un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forte americane terestre, aeriene si navale, in Europa de Est.

 

Obama se apropie de Rusia ca sa apere Europa de Est

SUA realizeaza ca Rusia nu stie alt limbaj decat cel de forta si in consecinta tarile din fostul bloc sovietic trebuie intarite.

 

Consolidarea apararii

Preocupat de criza ucraineana, Obama s-a gandit ca trebuie sa dea un impuls pentru a asigura Europa, numai ca initiativa sa trebuie aprobata de Congres. Miliardul de dolari trebuie sa serveasca dezvoltarii capacitatilor de aparare a tarilor din Estul Europei, inclusiv cele ce nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia si Republica Moldova. Acestea trebuie sa coopereze cu Statele Unite si aliatii lor occidentali pentru a scapa de influenta nefasta a Rusiei. „Statele Unite sunt alaturi de aliatii lor, asa cum acestia au fost alaturi de noi”, se afirma intr-un comunicat al Casei Albe, difuzat la inceputul vizitei presedintelui Obama in Polonia, prima etapa a turneului sau european. Daca acest plan va fi aprobat, va fi masura cea mai concreta a lui Obama de a-si reasigura aliatii din Europa de Est si de a transmite Rusiei ca Washingtonul se opune unui raspuns ferm la actiunile sale in Ucraina.

NATO, mai prezenta in Marea Neagra

Planul lui Obama prevede exercitii militare, trimiterea unor experti americani in tarile est-europene, pentru pregatirea instalarii unor echipamente si ameliorarii infrastructurilor ce ar putea servi rapid NATO in caz de necesitate. Potrivit comunicatului, planul prevede si „o prezenta mai mare” a fortelor navale americane in cadrul NATO, mobilizate in special in Marea Neagra si in Marea Baltica. Neutralitatea Republicii Moldova, inscrisa in Constitutie, a devenit tema unor dezbateri la Chisinau, in urma crizei din Ucraina. Alianta ar putea deschide o reprezentanta permanenta in R. Moldova, la solicitarea autoritatilor de la Chisinau, pe modelul celor care exista in Georgia sau Ucraina.

Ultimele stiri

  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Mizantropii n-au ce căuta la primărie
  • Curtea de Conturi Europeană spulberă fantezia zero emisii. Bateria costă cât o mașină normală
  • Accidentarea lui Mykolenko, avantaj pentru România
  • Exit mobile version