Cauta

Ministrul Sănătății anunță apocalipsa pentru români

Bolnavii români vor avea acces la sistemul public de sănătate doar contracost. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că va introduce coplata, precum și abonamente și asigurări complementare de sănătate, sugerând că angajatorii ar putea suporta costurile acestora.

Ministrul Sănătății susține că plata pentru serviciile medicale va reduce mortalitatea în România

Ministrul Victor Costache facilitează accesul la servicii medicale introducând costuri suplimentare pentru tratamentul bolnavilor. Explicând ordonanța prin care dă acces nelimitat clinicilor private la banii publici, Costache susține că aceasta ar fi în interesul pacienților și că ar urma, de fapt, modelul celor din Europa. Referitor la acest model, în Germania, de exemplu, în baza asigurării de sănătate, care este obligatorie, populația beneficiază de absolut toate serviciile medicale, fără a plăti vreun cost suplimentar. Cei care își încheie o asigurare suplimentară de sănătate în această țară au parte, în plus, de condiții hoteliere de lux. ”Din păcate, în România avem prea mulți pacienți care nu ajung să se trateze la timp și prea puține spitale”, a explicat Costache decizia de a direcționa banii Sănătății spre furnizorii privați de sănătate. Referitor la coplată, ministrul Sănătății a afirmat că aceasta ar fi fost introdusă de PSD. ”Coplata a fost introdusă și legalizată în 2019 de PSD și ar fi trebuit să intre din aprilie 2020 în cadrul noului contract cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Noi ne-am trezit în fața acestei situații care ar fi pus o presiune nejustificată pe populațe și pe finanțele ei. Când introduci această coplată, e foarte important să adopți și un model european de implementare. Și pentru a diminua acest impact în rândul populației este foarte important ca noi, în România, să avem un model predictibil de asigurări complementare de sănătate sau abonamente de sănătate. Când PSD a dat legea, anul trecut, ar fi trebuit să prezinte și o alternativă pentru a absorbi coplata. Noi nu am dat ordonanța împreună cu coplata, tocmai noi am prorogat această coplată. Practic, trebuie ca, într-un an de zile, să se pregăteasca un sistem de asigurări complementare sau de abonamente de sănătate de tip european. Sunt unele servicii în care trebuie să ajungem să le decontăm la tarife reale pentru că ajungem iar să le plătim în străinătate. Românii circulă liber și dacă nu le lăsăm dreptul de a-și alege spitalul sau medicul, și-l vor alege în altă parte”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Adevărul despre coplată

Legiferarea coplății, făcută anul trecut de PSD, prevedea, de fapt, cu totul altceva decât ceea ce susține ministrul Sănătății. În fapt, actul normativ obliga spitalele și clinicile private să afișeze tarifele pe care le percep în plus față de serviciile decontate prin bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și îi obliga pe furnizorii privați să ceară acordul în scris pacienților pentru a achita aceste diferențe. ”Nu este vorba despre o coplată, este mai degrabă o contribuție personală. Este vorba de o plată care se adresează zonei private. Pacienții care doresc să se trateze la privat vor plăti diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul real al serviciului, la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS. Nu este o împovărare a pacienților. Până acum, ei plăteau costul unei zile de spitalizare la privat la 1.000 – 1.500 de lei. Am propus această modificare legislativă după consultări cu Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private pentru a scoate din zona gri aceste plăți pe care pacienții oricum le făceau. În momentul în care există un act medical pentru care CNAS plătește o sumă, am preferat să scot din zona gri această situație. Se vor stabili niște limite maxime pe care privații nu vor avea voie să le depășească pentru anumite tipuri de servicii. Legea este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat și cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul in prealabil al acestuia”, afirma fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea.

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version