Cauta

Microcipurile, mărul discordiei dintre China și SUA. De ce semiconductorii din Taiwan sunt atât de importanți

cipuri

Microcipurile, mărul discordiei dintre China și SUA. De ce semiconductorii din Taiwan sunt atât de importanți

Taiwanul produce 92% dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume, de aceea SUA si China țin să aibă monopol cât mai mult pe aceste produse.

Națiunea insulară face afaceri cu cea mai valoroasă firmă a sa, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cunoscută și sub numele de TSMC.

În Taiwan există cea mai avansată fabrică de cipuri din lume

TSMC reprezintă cel mai mare producător de cipuri din lume, fiind un furnizor de neînlocuit pentru Statele Unite, dar și alte țări occidentale. Însă Taiwan se mai poate mândri și cu o altă performanță, iar asta pentru că deține monopol și în sectorul microcipurilor de sub 10 nanometri, considerate cruciale atât pentru SUA, cât și pentru şi China.

Ipotetic vorbind, dacă brusc China ar invada militar Taiwanul şi ar câştiga controlul asupra fabricilor de cipuri din acest teritoriu, puterea militară a SUA ar fi afectată în mod direct și irevocabil.

TSMC este situat în Parcul științific Hsinchu din nord-vestul Taiwanului, supranumit „Silicon Valley din Taiwan”. Chiar și cea mai mică întrerupere a producției companiei ar duce, de exemplu, la oprirea liniilor de asamblare din industria auto globală.

TSMC, furnizor vital de procesoare

Înființat în 1985, Parcul Științific Hsinchu este împărțit în șase parcuri satelit – Hsinchu, Zhunan, Tonglu, Longtan, Yilan și Parcul Biomedical din Hsinchu – care angajează un total de aproximativ 150.000 de oameni. Sectorul său principal este industria de circuite integrate, care reprezintă 70% din valoarea totală a producției parcului.

Cei 20 de producători de cipuri de la Hsinchu – în primul rând TSMC și UMC – sunt cei mai mari producători de semiconductori din lume. TSMC, de exemplu, este furnizorul exclusiv al procesoarelor Apple de siliciu pentru iPhone și PC-uri Mac, precum și partenerul de producție al altor companii americane precum AMD, Broadcom și Qualcomm.

De reținut că SUA folosesc cipuri fabricate de TSMC în echipamente militare, cum ar fi la avioanele de luptă F-35 și la rachete Javelin, precum și în supercalculatoarele din laboratoarele naționale din SUA.

Ultimele stiri

  • Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de Cartea Mileniului OMUL VĂLURIT
  • Alege ce citești
  • Vizita lui Iohannis în SUA: România dă tot și nu primește nimic!
  • S-a rupt lanțul de iubire. Moldovenii, respinși pe bandă rulantă la intrarea în România
  • Rapid Premier League
  • Dovezi zdrobitoare. Camioanele supraîncărcate ale ucrainenilor ne-au făcut praf infrastructura
  • Sabotaj împotriva statului. Contractele cu operatorii străini din Portul Constanța, în defavoarea țării
  • Femeia cu cele mai mari buze din lume și-a injectat și nasul, pentru a echilibra trăsăturile feței – FOTO
  • Unde se vând lingourile de aur “ca pâinea caldă”
  • „Supa vulcanică”, umătoarea sursă de minerale esențiale?
  • Exit mobile version