AcasăȘTIRI EXTERNECum a reușit America să „fure” Taiwanului tehnologia de fabricare a semiconductorilor

Cum a reușit America să „fure” Taiwanului tehnologia de fabricare a semiconductorilor

cipCum a reușit America să „fure” Taiwanului tehnologia de fabricare a semiconductorilor

Producătorii de cipuri fac presiuni asupra Congresului să adopte rapid o măsură care să ofere mai mult de 52 de miliarde de dolari corporațiilor care construiesc fabrici de semiconductori în America, avertizând în mod privat parlamentarii că neacționarea îi poate determina să-și ducă producția în altă parte.

Actul CHIPS le-ar oferi giganților semiconductorilor un ajutor de excepție a construi avansul tehnologic și de producție al Americii pe fondul deficitului mondial de cipuri. Parlamentarii au ales să întârzie cu 12 luni adoptarea legii, completând-o cu amendamente menite să susțină competitivitatea SUA față de China, care a stagnat pe fondul mai multor dispute.

Bătălia pentru Taiwan

Taiwanul domină în acest moment sectorul crucial al aşa-numitelor microcipuri de sub 10 nanometri, considerate esenţiale în actuala cursă a înarmărilor care are loc între SUA şi China. Respectivele cipuri conţin, pe o suprafaţă de doar câţiva milimetri, miliarde de componente electronice.

În aceste condiţii, atât SUA cât şi China încearcă, fiecare în felul ei, să spargă acest monopol. Washingtonul a reuşit să convingă principala companie taiwaneză producătoare de cipuri să deschidă o fabrică în Statele Unite unde să se producă semiconductori, iar guvernul SUA e dispus să cheltuiască miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei industrii proprii de producere a cipurilor, informează The New York Times.

Cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume –
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd  – va investi 12 miliarde de dolari pentru construirea unei fabrici în Phoenix, Arizona. Producţia ar urma să înceapă în 2024. În următorii trei ani sunt planificate în Arizona încă cinci fabrici, la solicitarea autorităţilor SUA, pentru a spori capacitatea de producţie, pe fondul deficitului de cipuri, care afectează industria pe plan mondial. Or SUA încearcă să-i prindă pe taiwanezi într-o capcană, deoarece plănuiesc să le „fure” tehnologia.

SUA vrea să atragă producători de cipuri

Au fost adăugate peste o mie de prevederi diferite la Legea CHIPS, iar producătorii de cipuri au devenit din ce în ce mai îngrijorați dacă și când se vor materializa stimulentele lor. De obicei, ei au devenit din ce în ce mai vocali, avertizându-i pe parlamentari că America riscă să rămână în urmă diferitelor națiuni, care s-au mișcat foarte rapid pentru a apela la stimulente care să atragă producătorii de cipuri pe teritoriile lor.

India, Japonia și Coreea de Sud au acordat recent credit fiscal, subvenții și diferite stimulente în valoare de zeci de miliarde de de dolari pentru afaceri, iar Uniunea Europeană ar putea oferi finanțare de la 30 la 50 de miliarde de dolari. China, de asemenea, a prelungit scutirile de taxe care vizează îmbunătățirea afacerilor cu cipuri și scăderea dependenței de producători din alte țări.

Diferența de taxe pe care o vedem în acest moment între America și diferite zone de pe glob face dificilă dezvoltarea producției de cipuri, a declarat vicepreședintele celui de-al doilea cel mai mare producător de semiconductori din America. „Ne-ar plăcea să vedem că Legea CHIPS și creditul fiscal pentru finanțare vor fi votate în perioada apropiată.”

author avatar
Andreea Vlad
1.198 afisari

5 COMENTARII

  1. ” În următorii trei ani sunt planificate în Arizona încă cinci fabrici, la solicitarea autorităţilor SUA, ”
    -tovarashii din America au greshit Planul Cincinal,
    au scris „chipsuri si pop-corn”

  2. E vorba de producție. Designul e pur american sau britanic. Calculul și arhitectura chip-urilor de asemenea. Manufacturarea poate fi problematică, dacă este lăsată la îndemâna chinezilor unificați sau nu. Prevalează economia de piață și aici, bat-o vina…

  3. Ei au furat ,inselat si luat cu japca prin razboaie de peste tot unde a fost loc de cind exista pe acest pamint blestemat de indienii nativi care au fost vinati si luat cu japca Amerlica

  4. America albilor dominați și înrobiți de puterea extremă sionistă ajunge să se facă de râs pt că așa vor evreii, nu pt că albii ar fi proști, nu vreți să pricepeți?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger