AcasăȘTIRI EXTERNEMizele supremației cipurilor. Ținta Chinei

Mizele supremației cipurilor. Ținta Chinei

Pandemia și războiul din Ucraina au  scos în evidență valoarea semiconductorilor în economia globală și rolul crucial al Taiwanului în fabricarea lor.

Importanța vitală a Taiwanului pentru lanțurile globale de aprovizionare este presantă în special pe fondul speculațiilor tot mai mari conform cărora China ar putea încerca să ia cu forța în următorii ani insula autonomă, pe care Beijingul o consideră o provincie răzvrătită.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) reprezintă mai mult de jumătate din veniturile globale generate de fabricile de semiconductori, în mare parte datorită unui model de afaceri care se concentrează exclusiv pe producția de cipuri proiectate de alte companii. Primește subvenții guvermanentale și plătește taxe mici.

O parte din modul în care TSMC își menține o astfel de poziție este amenințarea implicită că și-ar putea muta operațiunile în altă parte, susține Douglas Fuller, expert în dezvoltare tehnologică la Universitatea City din Hong Kong.

Rolul Taiwanului în producția de semiconductori este atât de important încât, pe măsură ce cererea a crescut odată cu debutul pandemiei – în timpul căreia tehnologia a menținut educația și lumea profesională în funcțiune – economii, inclusiv Statele Unite și Germania, au cerut ajutorul TSMC pentru a intensifica producția.

O astfel de recunoaștere este crucială pentru Taiwan, care are legături diplomatice depline cu doar 14 state, iar multe țări au ezitat să se dezvolte relații cu  Taipei de teamă să nu enerveze Beijingul în lumina declarațiilor sale conform cărora insula trebuie reunită cu continentul, prin forță dacă este necesar.

După invadarea Ucrainei de către Rusia luna trecută, Taiwan s-a alăturat SUA și aliaților săi pentru a impune sancțiuni economice Moscovei, jucând cea mai mare carte din pachetul său: a întrerupt exportul de semiconductori către Rusia.

În timp ce întreruperile lanțului de aprovizionare provocate de Covid– ca să nu mai vorbim de concurența continuă dintre dintre SUA și China – pot determina alte țări să-și reevalueze dependența de Taiwan, analiștii se întreabă dacă TSMC poate fi înlocuit în viitorul apropiat.

Samsung din Coreea de Sud, jucătorul numărul 2 la nivel mondial, ocupă o poziție foarte îndepărtată în ceea ce privește veniturile din semiconductori.  Dincolo de Samsung, United Microelectronics Corporation (UMC), tot din Taiwan, concurează cu GlobalFoundries, din SUA, pentru locul trei.

Compania TSMC nu poate fi depășită, nici măcar în comparație cu Samsung, a declarat  Chien-huei Wu, cercetător asociat la Academia Sinica din Taipei, citat de Al Jazeera.

“Eforturile de diversificare în alte țări se vor confrunta mai devreme sau mai târziu cu capcane legate de costurile energiei, forței de muncă și incapacitatea de a replica eficiența inginerilor taiwanezi”.

Există o potențială amenințare la adresa poziției TSMC pe piață despre care analiștii de securitate vorbesc din ce în ce mai mult – posibilitatea ca Beijingul să lanseze o invazie a Taiwanului.

Un astfel de eveniment ar da o lovitură industriei în ansamblu, provocând o criză pe termen scurt a aprovizionării în cazul în care operațiunile ar trebui să se mute din Taiwan într-o altă locație, cum ar fi Coreea de Sud.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
562 afisari

4 COMENTARII

  1. Articolul e partial adevarat,in ceea ce priveste productia de cip-uri.Sunt mai multe fabrici dar majoritatea sunt in taiwan.Dar eventualitatea mutarii in koreea e o aiureala,ptr ca un eventual conflict implica toti aliatii USA deci automat si koreea.Situatia e cam asa- afacerile la asiatici sunt mai importante ca politica si probabil vor gasi un compromis acceptabil.

    • TSMC a deschis o fabrică în Phoenix, AR.
      Iar majoritatea sînt în mâna capitalului din SUA. Mașinăriile sînt germane și japoneze. Proiectarea în cea mai mare parte SUA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...

Stormy Daniels a povestit cum Donald Trump a provocat-o să-l „pleznească la fund”: „Mi-am pierdut cunoștința”

Fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels depune mărturie la New York, în procesul fostului lider de la Casa Albă și a povestit,...
proger