Cauta

Lagarde, FMI: „Batranii traiesc prea mult”

Christine Lagarde, directorul marelui FMI, a facut o declaratie care nu este de natura sa ne linisteasca. Ea a spus ca„batranii traiesc prea mult si este un risc pentru economia globala, trebuie facut ceva”. Nu stiu de ce, dar suna a eutanasiere.

Christine Lagarde vorbeste despre pensionari de parca viitorul sau ar fi cu totul altul

Daca despre asta este cazul, madam Lagarde n-ar trebui sa fie prea ingrijorata, ea ar trebui numai sa ia ca exemplu masurile sociale din Romania. Asta i-ar rezolva problema la orice scara ar gandi FMI acest pericol. Desigur, glumesc, partea proasta este ca oficialii FMI vorbesc mult prea serios despre aceasta chestiune.  Imbatranirea populatiei este o provocare cunoscuta. Si Fondul Monetar International ii acorda o analiza ampla in fiecare intalnire trimestriala. Ceea ce atrage atentia este agresivitatea si cruzimea cu care se pune problema. Fondul reclama, intre alte masuri, ca beneficiile sa fie reduse si varsta de pensionare sa fie prelungita din cauza „riscului de a trai mai mult decat era de asteptat”. De asemenea, propune solutii de piata pentru a reduce acest „risc”. Economistul FMI  José Viñals vorbeste  despre „riscul de longevitate”:  „Daca longevitatea creste cu trei ani peste ceea ce este prevazut, pana in 2050, costul imbatranirii – care deja este enorm pentru Guverne, intreprinderi, societati de asigurari si particulari – va creste cu 50% in economiile avansate luand ca referinta PIB-ul din 2010. Pentru tarile emergente, acest cost suplimentar ar fi de 25%. In termeni absoluti, costul prevazut va creste cu zeci de miliarde de dolari la scara globala. Acest lucru pune in pericol viabilitatea finantelor publice prin declansarea nivelurilor datoriei publice intr-o proportie similar” Altfel spus „a trai mai mult este bine, dar are un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca indivizi, corporatii si guverne. De aceea, trebuie sa ne ingrijoram acum pentru riscurile longevitatii, astfel incat costurile sa nu ne sufoce pe viitor„, zice Viņals.  Traind mai mult populatia, va trebui sa se plateasca mai multe pensii si prestari la siguranta sociala.  Pentru a neutraliza efectele, se recomanda combinarea cresterii varstei de pensionare cu alte masuri, dar numarul de ani in care pensionarul incaseaza pensia sa nu creasca. Dar nici asta nu este de ajuns, asa ca vom asista la discutii aprige si in viitorul apropiat.

Ultimele stiri

  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Exit mobile version