Cauta

Japonia, stare de alerta maxima din cauza rachetei nord-coreene

Premierul japonez, Yoshihiko Noda, a declarat joi ca Japonia este in stare de alerta maxima, cu cateva minute inainte de deschiderea ferestrei de lansare de catre Coreea de Nord a rachetei sale.

„Speram ca vor da dovada de retinere in ultimul moment”, a declarat Noda, Japonia si aliatii sai, in special Statele Unite, solicitand in repetate randuri Phenianului sa renunte la aceasta lansare pe care ei o considera ca fiind un test cu racheta balistica. „Insa noi suntem pregatiti pentru orice eventualitate”, a subliniat el in fata jurnalistilor, chiar inainte de 07:00 ora locala (01:00, ora Romaniei), ora de deschidere a ferestrei de lansare a rachetei nord-coreene.

Coreeea de Nord a prevenit ca va lansa o racheta Unha-3 intre 12 si 16 aprilie, intre 07:00 si 12:00 ora locala (01:00 si 06:00, ora Romaniei), cu scopul de a plasa pe orbita helio-sincrona un satelit civil de observare terestra. Guvernul japonez a instaurat o celula de criza in legatura cu lansarea acestei rachete. Functionari si experti au fost reuniti intr-un birou special al serviciilor premierului, cu scopul de a colecta si analiza informatii in timpul zilelor urmatoare.

Racheta trebuie sa fie lansata de la baza Tongchang-ri. in extremul nord-vest al Coreei de Nord. Prima portiune trebuie sa cada in Marea Galbena, in vestul peninsulei coreene, iar cea de-a doua in estul Filipinelor, survoland o parte din insulele Okinawa (sudul Japoniei). Evocand posibilitatea caderii lansatorului sau a ramasitelor pe teritoriul sau, Japonia, ca si Coreea de Sud, s-a pregatit sa elimine racheta daca este necesar. Rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) au fost instalate in centrul Tokyo si in regiune pentru a proteja metropola si pe cei 35 de milioane de locuitori, precum si in arhipelagul Okinawa.

Trei distrugatoare dotate cu sisteme de lupta Aegis si rachete de interceptare Standard Missile-3 (SM-3) au fost de asemenea amplasate in marea Chinei orientale. Japonia intretine relatii tensionate, chiar ostile, cu vecinul sau nord-coreean.

Ultimele stiri

  • Curtea de Conturi Europeană spulberă fantezia zero emisii. Bateria costă cât o mașină normală
  • Accidentarea lui Mykolenko, avantaj pentru România
  • Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru pensionari, înainte de Paște. „Suntem în grafic”
  • Plângere penală la DNA, împotriva lui Nicușor Dan. Cine a depus sesizarea
  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Piedone, „demolat” în direct de Vanghelie: „A fost angajatul meu. Mințea din 3 în 3 minute” – VIDEO
  • Casting pentru postul de antrenor la Rapid?! Între ce variante se zbat giuleștenii
  • Ingredientul secret pentru o friptură de miel fragedă și gustoasă/Se găsește în mai toate bucătăriile
  • Scene înspăimântătoare în SUA. Patru poliţişti ucişi şi alţi patru răniţi, într-un schimb de focuri – VIDEO
  • VIDEO cu momentul arestării. Cum a reacționat Prințul Paul de România când l-au săltat polițiștii
  • Exit mobile version