Cauta

Incalzirea globala va distruge Internetul

Intr-un recent studiu, oamenii de stiinta de la Universitatile din Wisconsin si Oregon afirma ca miile de kilometri de fibra optica trasa sub pamant ar putea fi scufundate datorita cresterii nivelului apelor, mai repede decat ne-am putea gandi.

Natura se va razbuna pe lacomia oamenilor tocmai in secolul tehnologiilor IT de varf

Studiul a combinat datele de la Atlasul internetului, o harta completa a structurilor fizice ale internetului si proiectia la nivelul marilor a Agentiei de observare a oceanului si a atmosferei din SUA. Raportul estimeaza ca aceasta crestere ingrijoratoare a nivelului marii se asteapta sa se produca in aproximativ 15 ani. Chiar si cercetatorii au fost uimiti de aceasta veste: ”Acest lucru ne-a surprins. Ne-am asteptat sa avem aproximativ cincizeci de ani la dispozitie pentru a combate acest fenomen”, a declarat Paul Barford, profesor la departamentul informatic al Universitatii din Wisconsin. Acest studiu sugereaza ca, pana in 2033, mai mult de 6.440 de kilometri de fibra optica subterana vor fi scufundati. Orasele din SUA care vor fi cel mai probabil afectate sunt New York, Miami si Seattle, insa efectele acestui dezastru nu s-ar limita la aceste zone geografice si ar putea afecta acoperirea globala a internetului.Problema cu aceste infrastructuri este ca, in opinia lui Barford, „cand au fost construite acum douazeci de ani, nimeni nu s-a gandit la incalzirea globala.” Aceasta situatie este cu atat mai urgenta, deoarece multe conducte de fibra optica sunt deja foarte aproape de nivelul marii din cauza topirii ghetii si a expansiunii termice. Desi cablurile subterane ale fibrei optice sunt proiectate sa reziste la apa, ele nu sunt etanse. Aceasta inseamna potentiale tulburari pentru populatiile din zonele de coasta americane care utilizeaza internetul, cu putin sub 90% in 2014. Influenta factorilor de temperare a acestui fenomen, cum ar fi constructia digurilor,  este dificil de prezis. „Primul lucru de facut este consolidarea infrastructurii dar si aceasta cu riscul ca aceste operatiuni sa fie deosebit de complexe. Putem probabil casiga ceva timp, dar pe termen lung aceste mici modificari nu vor fi eficiente „, spune Barford.

Ultimele stiri

  • Poza Zilei
  • Horoscop 29 aprilie 2024 – Trebuie să fiţi diplomaţi
  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Exit mobile version