Cauta

Impozite mai mari și amenzi pentru proprietarii de locuințe. Care sunt românii vizați

apartamente

Impozite mai mari și amenzi pentru proprietarii de locuințe. Care sunt românii vizați

Persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale.

Un nou proiect de lege pus în dezbatere propune majorarea impozitelor la locuințe, pentru proprietarii care nu au încheiat o poliță de asigurare împotriva dezastrelor. Pe lângă creșterea impozitului, românii care nu au asigurare pe locuință riscă și o amendă contravențională.

Nouă din zece români nu și-au asigurat locuința

„Este evident că se impune analizarea modificării prevederilor legislative pentru a se asigura respectarea legii, cu atât mai mult în contextul cutremurelor din Turcia, Siria şi România (Vrancea şi Gorj). Astfel, propunem ca aplicarea sancţiunilor contravenţionale să nu mai fie realizată de către primari, ci de către persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În acest sens, propunem ca lista persoanelor care nu au încheiat asigurare obligatorie să fie transmisă Instituţiei Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu care coordonează deconcentratele şi care va lua măsurile necesare astfel încât persoanele desemnate de Ministerul Afacerilor Interne să primească lista persoanelor care nu şi-au încheiat asigurare obligatorie”, potrivit inițiativei legislative, scrie Mediafax.

În prezent, în România doar una din 10 locuințe e asigurată printr-o poliță PAD.

Cei care se asigură ar putea primi un stimulent fiscal

Inițiatorii, deputații neafiliați Alexandru Bola și Alexandru Kocsis, propun acordarea unui stimulent fiscal persoanelor fizice care încheie o asigurare facultativă, având în vedere că potrivit legii încheierea unei asigurări facultative implică în mod obligatoriu şi încheierea unei asigurări obligatorii.

„În acelaşi sens, persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale”, se mai menționează în expunerea de motive.

Deputații reamintesc în proiectul lor de lege faptul că, potrivit reprezentanților Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), doar 20% dintre proprietarii din România și-au asigurat locuința. În luna ianuarie 2023, 1.850.373 lei locuințe aveau încheiată o poliță de asigurare.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version