AcasăNewsRomânii locuiesc în blocuri ieșite din garanție. Peste 4,5 milioane de locuințe...

Românii locuiesc în blocuri ieșite din garanție. Peste 4,5 milioane de locuințe au structura de rezistență compromisă

blocuri

Mulți români trăiesc în adevărate „bombe”, care se pot prăbuși la un cutremur mai mare. Peste jumătate din locuinţele din România au ieşit din perioada de garanţie a structurii de rezistenţă, arată o analiză care produce o undă de șoc pe piața imobiliară.

Potrivit Imobiliare.NET, legislaţia în vigoare arată faptul că perioada de garanţie a structurii de rezistenţă este 50 de ani de la darea în folosinţă.

Peste 4,5 de milioane de locuințe au 50 de ani

„Calculele imobiliare.NET arată că, în întreaga ţară, peste 4,5 milioane de locuinţe au ieşit din perioada de garanţie a structurii de rezistenţă, care, potrivit legislaţiei în vigoare, este de 50 de ani de la darea în folosinţă. Astfel, ţara noastră are nevoie de o reînnoire a fondului locativ cu aproape 200.000 de unităţi anual, fie unităţi noi, fie o consolidare a celor construite anterior seismului din 1977. România nu reuşeşte să ţină, însă, pasul cu nevoia de a reîmprospăta fondul imobiliar. În 2022, de exemplu, au fost emise de cinci ori mai puţine autorizaţii noi de construire (43.990) decât necesarul anual (200.000) pentru a elimina problema clădirilor ieşite din garanţia de siguranţă a structurii de rezistenţă’, notează analiză de specialitate.

În acelaşi context, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arătau că, la finalul anului 2021, în România erau 9,587 milioane de locuinţe, la care se adaugă autorizaţiile de construire emise pe tot parcursul anului 2022, pentru 43.990 de unităţi noi, în scădere cu 14,9% faţă de anul precedent.

Conform consultanţilor în imobiliare, seismele recente din Turcia şi Siria vor avea un impact negativ asupra preţurilor imobilelor vechi din România, în special a celor din Bucureşti, iar efectele încep să se simtă. Astfel, diferenţele preţurilor de vânzare pentru locuinţe din Bucureşti, construite înainte de 1977 şi cele construite după 2010, sunt de aproape 20% şi continuă să crească.

author avatar
Andreea Vlad
1.425 afisari

12 COMENTARII

  1. Cine v-a spus voua, vorbetilor, ca o cladire are ”termen de garantie ” ?!
    Ca acest termen ar fi de ”50 de ani” si ca, DUPA ACEST TERMEN, ”STRUCTURA DE REZISTENTA E COMPROMISA ” ?!?!
    Stiti, macar ce e aia ”structura de rezistenta ?
    Stiti citi ani au cladirile romane din Roma si Italia, in general ?
    Stiti, macar, cit sinteti de imbecili ?
    Sper sa muriti in chinuri !

  2. Ăștia confundă noțiunile. Ei cred că un bloc este ca o savarină.
    Și, doi la mână: prost să fii să te muți dintr-un bloc vechi, comunist, într-unul nou, capitalist.

  3. ieșite din garanție???????

    -assigurarea e OBLIGATORIE,mai!

    (rejuvenarea vaginala e scam,
    tzeapa)

  4. Cică perioada de garanție:))) Pai noi avem blocuri noi la 50ani vechime. Mergeți în Paris, Roma, Barcelona sa vedeți ce vechime au alea și ce preturi. As desființa 90%din presa din România.

  5. Doamne ferește ca nebuni mai sunteți fraților. Mor de dragul vostru. Habar nu am de construcții, la rezistenta materialelor am fost corigenta, dar îmi place de hazul vostru extraordinar. Hai, mai ziceți

  6. Mai, ziarici urechisti. Noi niciodata n-am construit pentru 50 de ani. Cladirile alea pe care le injurati voi si dati sute de mii de euro pe ”chirpicii” astia moderni, au fost construite pentru 100 de ani. Pentru 50 de ani construiesc americanii si vedeti ce se intampla la un uragan cu ele, ajung o gramada de surcele. Un bloc construit din beton si caramida sau boltari, 100 de ani n-are treaba decat daca cineva a pus mana pe ciocsn si spit si a inceput sa-l caute de armaturi. In lipsa unor socuri puternice din varii motive, structura de rezistenta n-ar ttrebui sa aiba probleme. Cat priveste tencuielile si altele, e treaba fiecaruia. Griji ar trebui sa-si faca mariii ”constructori” de azi, care dupa atatea spagi data in stanga si-n dredapta au mai ramas cu bani sa construiasca din vreascuri, cica-s solutii moderne. O sa vedeti, dar mai bine sa nu vedeti modernism, la un necaz.

  7. Bai, il doare fix in karici pe marele carpaci al natiunii esuate din Bukale, aka pe maciukanezul maidanez, daca o sa moara 4-5 milioane de romanasi, el oricum se ascunde in bunkarul lui personal !! Iar de idiotii inutili de tefeleii vaxxinati regulamentar de 3-4 ori in cap, i se falfaie magistral 🙂 Bai, aia e, cand vine Marele Cutremur, scapa numai care poate, ca doar asa a fost tot timpul in ipocrita colonie esuata din Mioritika 🙂 Altfel, vrem sa il vedem pe dulapul si pe ciukanezul cum s-ar in sus de bucurie in slapi, pe frontul din Donbass, daca ii baga pe astia in razboi, praf si pulbere o sa ii faca rusnacii aia salbatici, mai ales ca au si ceva muzicanti magistrali de la Wagner 🙂

  8. Dimpotriva, cladirile care au trecut prin cutremurul din 77 sunt mai sigure decat cele construite in perioada capitalista, acum. Tragedia din Turcia este elocventa in acest sens. Zeci de mii de victime locuiau in blocuri nou construite. Cum oare este posibil ca o cladire sa se „taseze” pur si simplu si sa rezulte dintr-un asemenea edificiu elegant, un morman de nisip, unde rar se mai disting elemente de „rezistenta”, grinzi, stalpi, plafoane. Si cine ne garanteaza ca asemenea constructii noi, nu sunt si la romani. Nisip in loc de ciment, in structura „de rezistenta”, caramizi fara mortar, armaturi incomplete, subdimensionate sau lipsa, supraincarcarea constructiilor cu etaje care nu au fost prevazute in proiect si alte nereguli ce pot fi fatale, in urma carora „dezvoltatorii” si chiar constructorii s-au imbogatit.
    Asa ca nu cladirile noi sunt sigure.
    Daca tot exista fonduri, fiecare constructie noua comuna, ar trebui verificata

  9. ANDREEA ,IAR TE TREZESTI SA CANTI DUPA URECHE ?.IAR ESTI LAUTARUL CUIVA ?.
    STII SA CITESTI UN DESEN DE EXECUTIE ?,CATE CLADIRI AU FOST EXPERTIZATE IN ROMANIA ?.
    CATE CLADIRI AU INTRAT IN PROGRAME DE CONSOLIDARE IN 33 DE ANI ?.
    CAT AI LUAT PE UN ARTICOL DE RAHAT ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger