Cauta

Ilie Serbanescu: ”Au crescut preturile pentru ca s-au marit salariile”

Preturile in luna mai au crescut cu 4,6% comparativ cu decembrie 2018, arata datele publicate de Institutul National de Statistica. Analistul Ilie Sebanescu sustine ca aceasta majorare a preturilor este cauzata, in principal, de cresterea salariilor, atat in sectorul bugetar, cat si in cel privat.

Preturile exagerate ale cartofilor au crescut rata inflatiei

Rata anuala a inflatiei in luna mai a fost de 4,1%, comparativ cu 4,6 %, rata inregistrata in anul 2018. Preturile la produsele alimentare au crescut luna trecuta cu 0,79%, fata de aprilie 2019, si cu 4,6%, fata de decembrie 2018. Cele mai spectaculoase cresteri au fost la cartofi, care au costat cu 17,33% mai mult decat in aprilie, si cu 55,27% mai mult decat in decembrie 2018. Si la conservele de legume preturile au explodat, cu  majorari de 2,71%, comparativ cu aprilie, si de 24,80%, comparativ cu decembrie 2018. Citricele si fructele meridionale au fost mai scumpe cu 2,68% fata de aprilie 2019 si cu 16,12% fata de decembrie 2018. Dintre marfurile nealimentare, cresteri semnificative s-au observat la carti, ziare si reviste, ale caror preturi au fost mai mari cu 2,02% fata de decembrie 2018. La capitolul ”Servicii”, cele mai importante majorari s-au produs la telefonie, tarifele crescand luna trecuta cu 1,11% fata de aprilie si cu 6% fata de decembrie 2018. Totodata, preturile la apa, canal si salub ritate au crescut cu 0,61% fata de aprilie si cu 3,56% fata de decembrie 2018. Scaderi de preturi s-au inregistrat doar la fasole boabe si alte leguminoase, ulei comestibil, oua, branza de oaie si firgidere si congelatoare.

Clienti captivi

Analistul economic Ilie Serbanescu ne spune ca aceste cresteri de preturi au doua explicatii esentiale. Prima dintre ele este majorarea salariilor, inclusiv in sectorul privat, care a fost nevoit sa pluseze din cauza crizei de forta de munca. Cresterea salariilor a avut drept consecinta si o crestere a consumului care a dublat aproape cererea, comerciantii profitand si marind preturile. Totodata, sustine Ilie Serbanescu, sunt multe domenii in care producatorii, importatorii si comerciantii au monopol, controland atat piata, cat si preturile, transformandu-l pe consumatorul roman intr-un client captiv.  ”Au crescut preturile pentru ca s-au majorat salariile, insa este evident ca scumpirile nu au acoperit procentul de crestere a veniturilor. Inflatia nu este neaparat un lucru rau, cu conditia sa nu fie exagerat de mare. Cei din Occident sunt suparati ca nu au inflatie, pentru ca o crestere modica a preturilor influenteaza pozitiv si mediul de afaceri si ajuta la dezvoltarea economica si la cresterea PIB-ului”, afirma Ilie Serbanescu.   Referitor la acest aspect, seful Guvernului a anuntat ieri o crestere a investitiilor in economie in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Acest fapt propulseaza Romania pe loculdoi in Uniunea Europeana la capitolul crestere economica.

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version