Cauta

Furtuna bancara in nordul Europei

Board-ul grupului bancar suedez Swedbank l-a demis pe directorul general Birgitte Bonnesen cu doar o ora inainte de Adunarea Anuala a Acţionarilor, pe fondul scandalului legat de spalarea de bani şi al investigaţiilor ce au urmat. Autoritatea de Investigare a Criminalitaţii Economice din Suedia a facut percheziţii la sediile bancii şi a anunţat ca investigheaza furnizarea suspecta de informaţii din interior şi posibil „inşelaciune in forma agravata”.

„Increderea s-a erodat şi Consiliul de Administraţie trebuie sa-şi asume responsabilitatea. In final, am ajuns la un punct in care nu mai funcţiona nimic”, a afirmat preşedintele board-ului, Lars Idermark, adaugand ca s-a inceput cautarea unui nou director general. Actualul director financiar, Anders Karlsson, va indeplini provizoriu atribuţiile de director general. Televiziunea suedeza (SVT) a prezentat o serie de documente in care se arata ca cel puţin 40 miliarde de coroane suedeze (4,30 miliarde de dolari) au fost transferate intre conturile din ţarile baltice ale Swedbank şi Danske, in perioada 2007 – 2015, determinand Estonia sa lanseze o investigaţie privind aceste tranzacţii suspecte. Anul trecut, directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat dupa ce banca daneza a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniana, implicata intr-un scandal de spalare de bani, valoarea totala a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluata la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari). Rezultatele investigaţiei realizate de un cabinet de avocatura extern indica posibilitatea ca angajaţii subsidiarei estoniene a Danske Bank sa fi complotat cu clienţii, realizand tranzacţii ilegale. Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi, care au facut in total 9,5 milioane de plaţi prin subsidiara estoniana a Danske Bank, in perioada 2007 – 2015. Swedbank nu a confirmat raportul SVT, citand confidenţialitatea bancara ca motiv pentru a nu face comentarii. Dupa Adunarea Anuala a Acţionarilor, Karlsson le-a spus reporterilor ca banca „nu intenţioneaza sa-şi reduca operaţiunile in statele baltice, cele trei ţari care sunt parte din cele patru pieţe interne ale noastre”.

Ultimele stiri

  • Salarii de 2.000 euro în România, dar românii nici nu vor să audă de aceste locuri de muncă: „Pleacă să muncească afară”
  • Gata și cu eolienele din Sudul țării. Afectează ariile naturale protejate
  • Veste bună pentru această categorie de pensionari. Vor putea ieşi la pensie mai repede, dar cu o condiţie. Proiect în Parlament
  • Cea mai mare păcăleală a lui Nicușor Dan: în 2024, bucureștenii se spală cu apă încălzită la ibric
  • Cristian Popescu Piedone i-a retezat orice speranţă lui Ciolacu privind retragerea din cursa pentru Primăria Generală: „Se bat cap în cap”
  • Mega 2024, în România. Von der Leyen, contestată la Bucureşti!
  • Tragedie în ziua de Florii 2024, la Mamaia: un bărbat de 50 de ani s-a înecat în mare!
  • Scriitorul Nicolae Iliescu va fi înmormântat marți, la Cimitirul Străulești 2
  • Telefonul tău te ascultă în timp ce vorbeşti cu apropiaţii, iar informaţiile ajung în online. Iată cum dezactivezi „funcţia-spion”!
  • Afacerile care pun, de azi, lacătul pe uşă. Legea intră în vigoare!
  • Exit mobile version