Cauta

E oficial. Șeful MAI riscă 7 ani de pușcărie

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, va fi cercetat penal pentru abuz în serviciu și pentru nerespectarea unor hotărâri judecătorești, după ce președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a trimis joi plângerea penală la Parchetul General. Dacă va fi găsit vinovat, șeful MAI riscă să stea șapte ani în închisoare.

Abuzul în serviciu cea mai gravă acuzație cu care se va confrunta Vela

Sindicaliștii din Poliție au decis să-l atace cu toate armele pe ministrul Marcel Vela, după ce acesta a refuzat în mod sistematic să aplice Decizia 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, creându-le polițiștilor prejudicii financiare. Astfel, Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, a anunțat public că a trimis la Parchetul General plângerea penală împotriva ministrului Afacerilor de Interne. Cea mai gravă acuzație adusă lui Vela este aceea de abuz în serviciu, infracțiune pedepsită în Codul Penal cu închisoare de la doi la șapte ani, plus interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. ”Sunt două infracțiuni săvârșite în concurs, în opinia noastră, am fundamentat plângerea penală în fapt și în drept, am fundamentat-o temeinic, fără niciun dubiu, iar astăzi (n.r.joi, 27 februarie) am înregistrat-o și am trimis-o cu confirmare de primire către procurorul general al României, ca să sesizeze parchetul competent pentru cercetarea acestor infracțiuni. Este o plângere și pe fapte și pe persoană, nu este in rem, doar pentru fapte. În mod normal, ar trebui începută cercetarea penală, iar Vela să aibă calitatea de suspect în dosar, pentru că probațiunea este foarte clară și indică existența celor două infracțiuni, de nerespectare a unei hotărâri judecătorești și de abuz în serviciu, iar pedeapsa poate merge până la șapte ani. Decizia Înaltei Curți îl obligă pe ministrul de Interne să pună în executare egalizarea salariilor la nivel maxim, nu să dea ordonanță de urgență. Dar aici trebuie să-i privim cu atenție și pe cei din direcțiile de specialitate din MAI, Grecu Răzvan, comisar-șef și director adjunct la Direcția Financiară, și dna chestor Dorina Dimofte, directorul general al Direcției, care, practic, gestionează acest abuz, aceste infracțiuni. Așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile și, dacă situația o impune, voi face plângeri penale și împotriva acestora. Sunt dispus să folosesc legea la maxim și nu voi adopta poziția lor, de a încălca legea. Acum o să urmeze, ca pași procedurali, să administreze probe și să audieze martorii și pe Vela. Probele sunt clare, avem Decizia Înaltei Curți și avem câteva mii de hotărâri judecătorești în favoarea noastră”, ne-a declarat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Vătămare a drepturilor legitime

Potrivit plângerii penale înaintată Parchetului General de către președintele SNPPC, refuzul ministrului Afacerilor Interne de a da eficiență juridică unor hotărâri judecătorești definitive și executorii privind egalizarea salariilor polițiștilor la nivelul maxim aflat în plată, refuzul acestuia de a respecta legislația în vigoare sau chiar încălcarea normelor legale privind salarizarea polițiștilor reprezintă fapte de natură penală ce se subsumează infracțiunilor de nerespectare a hotărârilor judecătorești prevăzute de art.287 alin 1. lit.b din Codul penal și abuz în serviciu prevăzută de art.297 alin.1 Codul Penal. Potrivit articolului 297, alin 1 din Codul Penal, fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Ultimele stiri

  • Cum a reacţionat Cristian Popescu Piedone când a văzut că, în cel mai recent sondaj Avangarde, Gabriela Firea i-a „luat faţa”
  • Frisoane la vârful UE. Ordin de cenzură totală pentru platformele online
  • Ce se întâmplă cu impozitele românilor după ce va fi introdus salariul minim european. Acest tip de leafă schimbă tot!
  • Dom’ Nic, mateinul cârcotaș
  • Salarii de 2.000 euro în România, dar românii nici nu vor să audă de aceste locuri de muncă: „Pleacă să muncească afară”
  • Gata și cu eolienele din Sudul țării. Afectează ariile naturale protejate
  • Veste bună pentru această categorie de pensionari. Vor putea ieşi la pensie mai repede, dar cu o condiţie. Proiect în Parlament
  • Cea mai mare păcăleală a lui Nicușor Dan: în 2024, bucureștenii se spală cu apă încălzită la ibric
  • Cristian Popescu Piedone i-a retezat orice speranţă lui Ciolacu privind retragerea din cursa pentru Primăria Generală: „Se bat cap în cap”
  • Mega 2024, în România. Von der Leyen, contestată la Bucureşti!
  • Exit mobile version