Cauta

Dispar companiile românești de stat. Ministrul Finanțelor nu le mai vrea

Economiștii atrag atenția că Guernul pregătește vânzarea în masă a companiilor de stat. În acest sens, chiar ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că trebuie vândute sau închise companiile statului care primesc subvenții de la buget.

Ministrul Cîțu le a pus gând rău companiilor cu capital de stat

Guvernul Orban începe să-și arate adevăratele intenții, anunțând închiderea sau privatizarea unor companii strategice. ”Avem companii de stat cu care trebuie să decidem ce facem. Sunt multe dintre ele care cer bani de la buget. Le dăm subvenţii. În loc să le dăm subvenţii, poate putem să facem şcoli şi grădiniţe. În loc să dăm sute de milioane subvenţii unor companii care ar putea să fie private, privatizate sau care ar putea să nu mai fie”, a afirmat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor. Analiștii economici susțin însă că măsura ar fi o greșeală uriașă a Executivului, care va avea consecințe dramatice pentru România. ”În orice economie există societăți care sunt, la un moment dat, în pierdere, iar Guvernul are datoria să găsească soluții pentru redresarea lor, pentru că aceste societăți aparțin statului român. Și asta în condițiile în care în toată lumea asta rolul statului în economie începe să fie important, perntru că aduce o anumită stabilitate. Impresia mea este că se pregătește, nu destul de abil,  pentru că sunt lucruri transparente, o vânzare în masă a societăților cu capital majoritar de stat. S-a vorbit despre CEC, s-a vorbit despre CFR Marfă și toate celelalte. Această vânzare trebuie să fie analizată foarte bine, pentru că statul a capitalizat anumite întreprinderi, CEC, spre exemplu. Nu cumva s-au capitalizat pentru a fi vândute și pentru a da anumite avantaje celui care cumpără? În al doilea rând, ce capacitate are capitalul românesc de a participa la această privatizare, pentru că trebuie să oferim o șansă importantă și capitalului românesc, că suntem liberali, iar liberalii sunt pentru capitalul autohton. Declarațiile acestea eu le privesc ca o pregătire destul de neprofesionistă a unor măsuri de vânzare, nu de privatizare, a unor societăți cu capital majoritar de stat, fără însă a avea loc o analiză corespunzătoare și fără a avea loc o evaluare a consecințelor.”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

România, lăsată la mâna străinilor

Statul înseamnă stabilitate și siguranță, mai ales în momente de criză, susțin analiștii economici, și tocmai de aceea există companii startegice care trebuie să rămână ale statului. ”În momentul de față nu cunoaștem nici strategia de guvernare, nici intențiile, vedem doar că există intenția de a finanța privații din bugetul statului, așa cum se întâmplă în sistemul sanitar. Companiile de stat care au rămas sunt companii strategice. Noi trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură, nu numai din cauza vecinătății cu Federația Rusă, sau cu ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, ci pentru că e nesigură din punctul de vedere al modelului global de dezvoltare. Vedem ce se întâmplă cu războaiele comerciale, cu Brexitul, cu tot ceea ce înseamnă avansul unor economii spre noua fază a revoluției industriale și a altora, care nu pot ajunge acolo, cum este și cazul nostru. Deci toate lucrurile sunt într-o mișcare foarte rapidă cu consecințe nu bune pentru România, pentru că rămâne întotdeauna nepregătită. În aceste condiții, este strategic ceea ce îți dă siguranță, ceea ce îți dă o anumită stabilitate. Or, și în condițiile actuale, ceea ce înseamnă o instituție a statului reprezintă o stabilitate. Sunt companii de siguranță națională strategică în măsura în care îți dau siguranță în condiții de criză, nu numai economică, poate fi și criză ecologică, și criză energetică și atunci, rămâi la mâna cuiva, care îți poate închide sistemul energetic oricând, nu pentru că ar avea ceva cu România, ci pentru că nu mai este rentabil. Teoria economică modernă arată că economia de piață are anumite limite, iar aceste limite sunt completate de rolul statului, un stat modern care înseamnă, în Franța, Renault sau Airbus”, ne-a mai precizat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Ultimele stiri

  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Iliescu riscă închisoare pe viață. Cum a întâmpinat-o pe prima procuroare care se ocupă de dosarul mineriadei
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Erdogan îl amână pe Biden. Nu mai are loc întâlnirea de pe 9 mai
  • Traian Băsescu explică unde s-a produs întârzierea aderării la Schengen: „Eram intrați de 10 ani”
  • Exit mobile version